18:44 / 22.08.2020.

Autor: Karmen Šore/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Dvjesto godina Arheološkog muzeja u Splitu

-

-

Foto: - / -

Arheološki muzej u Splitu samo je 67 godina mlađi od glasovitog British Museuma u Londonu i 27 godina od prvog postava otvorenog za javnost u pariškom Louvreu.
Velika obljetnica obilježena je Splitu - Arheološki muzej slavi 200. rođendan. Osnovan je na današnji dan 1820. i najstarija je muzejska institucija na jugoistoku Europe. 

Obljetnica se slavi na više lokacija. Javljam se iz Marmontove ulice u Splitu gdje je postavljena izložba fotografija "Salona" autora Vicka Vidana. Nakon toga proslava se seli u Arheološki muzej uz koncert mezzosopranistice Terezije Kusanović i prijatelja te Kvartet "Papandopulo", javila je u središnjem Dnevniku iz Splita novinarka HRT-a Karmen Šore.

Ovo je iznimno važan dan za hrvatsku kulturu i umjetnost.

Arheološki muzej u Splitu samo je 67 godina mlađi od glasovitog British Museuma u Londonu i 27 godina od prvog postava otvorenog za javnost u pariškom Louvreu. Uo vome trenutku muzej ima nekoliko desetaka tisuća predmeta raspoređenih u oko trinaest zbirki, od prapovijesti do zbirke spomenika modernoga doba.

Arheološki muzej nezaobilazno je mjesto za svakog turista koji želi upoznati prošlost ne samo grada već i cijele regije. Stoga i vas pozivamo da učinite isto ako vas put odvede u Split.

Donosimo izjave ravnatelja muzeja Ante Jurčevića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, koja je na ovoj proslavi izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!