18:27 / 06.03.2020.

Autor: Iva Lovrec Štefanović/V.M./HRT

EBU-ovi 'Dani žena u glazbi' i na HR3

Marin Alsop, šefica-dirigentica Simfonijskog orkestra Bečkog radija (foto: Ariane White / izvor: EBU)

Marin Alsop, šefica-dirigentica Simfonijskog orkestra Bečkog radija (foto: Ariane White / izvor: EBU)

Foto: - / -

Posebni program ‘Dan žena u glazbi’, koji ćemo emitirati u nedjelju od 20 sati na HR3, dio je međunarodnoj euroradijskog projekta ‘Women in Music Days’ u koji se uključilo gotovo 400 radijskih kanala.
Posebni program ‘Dan žena u glazbi’, koji ćemo emitirati u nedjelju od 20 sati na HR3, dio je međunarodnoj euroradijskog projekta ‘Women in Music Days’ u koji se uključilo gotovo 400 radijskih kanala.

Cilj akcije, koju je pokrenula Europska radiotelevizijska unija - EBU, promocija je nevjerojatnog i raznolikog prinosa koje su žene ostvarile i ostvaruju u glazbi, kao interpretkinje i skladateljice. Jednakost koju su javni mediji obvezni promicati, ovom inicijativom uzdiže svijest o važnosti i vrijednosti stvaralaštva žena.

Poslušajte poruku glazbene umjetnice Neneh Cherry koju je na društvenim mrežema uz oznaku #WomenInMusicDays prenijela Europska radiotelevizijska unija - EBU:Na Trećem programu Hrvatskog radija, svojevrsni ‘mali noćni glazbeni marš’, koji emitiramo u nedjelju, 8. ožujka od 20 sati, okupit će hrvatske skladateljice i njihova djela, ali i njihove prijedloge glazbi koje su ostvarile žene.

U studiju će biti Sanja Drakulić, Sanda Majurec i Ana Horvat, a telefonskim ćemo putem uključiti Ivanu Kiš, Mirelu Ivičević, Margaretu Ferek-Petrić, Tenu Ivanu Borić i Saru Glojnarić.

Zadnji blok emisije donosi koncert koji je prošle godine održan u Londonu s izvedbama djela dviju sestara Boulanger - Nadie i Lili, dviju fascinantnih umjetnica neuobičajenih životnih priča.

Dani žena u glazbi - #WomenInMusicDays u eteru HR3, a posredstvom Euroradija, počet će već od ponoći i prvih minuta Međunarodnog dana žena, 8. ožujka: na programu noćnog programa Euroclassic notturno isključivo je glazba skladateljica.

Glazbenicama (autoricama i interpretkinjama) posvećene i emisije Suglasja, Osvit mnogoglasja i Poslijepodne jednog skladatelja na HR3, a Danima žena u glazbi već su se u petak pridružili i Putovi hrvatske glazbe – ovotjedna emisija bila je posvećena novim obzorima dviju hrvatskih skladateljica i pedagoginja uz njihove recentne projekte:

Prošlog je ljeta na Osorskim glazbenim večerima bila ostvarena, naime, praizvedba opere 'U potrazi za plavom pticom' koju je Olja Jelaska skladala na libreto Sanje Ivić, a krajem siječnja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ostvaren je njezin zanimljiv autorski koncert na kojem je izvedena skladba 'Na dnu mora' te praizvedena 'Orange vs. Blue'.

Viktorija Čop predstavila je svoja recentna djela na autorskom koncertu triju skladateljica u listopadu prošle godine, pa su se na programu našle i 'Taba' iz 2017. i sasvim nova 'Tabata' u tumačenju Cantus ansambla.

U emisiji Putovi hrvatske glazbe , koju možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija, slušali smo i 'Dual' za alt saksofon, skladbu koja je notno objavljena prije dvije godine, a praizvedena je u Sydneyu.
Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori skladateljica - Olja Jelaska i Viktorija Čop

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!