10:22 / 21.10.2019.

Autor: Mirna Farkaš salamon/V.M./HRT

Eksperimentalne ‘Tri sestre’ Bobe Jelčića

-

-

Foto: - / -

Autorski projekt Bobe Jelčića baziran na Čehovljeve Tri sestre, nakon proljetnih premijera prvog i drugog čina, premijerno je izveden u prostorijama ansambla Lado u Zagrebu.
Autorski projekt Bobe Jelčića baziran na Čehovljeve Tri sestre, nakon proljetnih premijera prvog i drugog čina, premijerno je izveden u prostorijama ansambla Lado u Zagrebu.

Brisanje granica koje su toliko jasno postavljene kod Čehova i njegove 'Tri sestre', Bobo Jelčić počeo je samim prostorom, naime, iako produkcija zagrebačkog HNK-a, predstava čiji je važan moment komunikacija s publikom - odigrava se u prostorijama Ansambla Lado.

Publika je još proljetos sudjelovala u probama, kada su javno prikazana prva dva čina: To nam je jako pomoglo. Materijal nije bio dovršen, pa smo neke čak i naše uloge i odnose dovršili u komunikaciji s publikom. To nam je otvorilo, u tom smislu da je to ekspeiment za nas, više nekih prostora, kaže glumica Nina Violić.

- To su 'Tri sestre' koje su zapravo dekonstrukcija tog komada, ali i konstrukcija. Naime iz te konstrukcije tih situacija zapravo se dobivaju neki puno točniji odnosi nego što smo možda imali prilike vidjeti, napominje glumac Ivan Colarić.

Granica između glume i privatnog života lagano nestaje, smijeh zamjenjuju suze u osvijetljenom prostoru u kojem nema skrivanja, ni za glumce ni za publiku.

- Mislim da je raditi klasike na suvremeni način u jednom drugom ambijentu zadaća Hrvatskog narodnog kazališta 2019. godine, ističe intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč.

A žudnja za nečim novim, drugačijim ostaje, kao i kod triju sestara negdje u ruskoj ili pak našoj provinciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!