10:59 / 21.05.2019.

Autor: Jana Haluza/V.M./HRT

'Ero' oduševio publiku u Münchenu

-

-

Foto: - / -

Izvedba slavne Gotovčeve opere 'Ero s onoga svijeta' u Münchenu bila je ispraćena ovacijama,a u izvedbi koju je izravno prenosio Bavarski radio, sudjelovali su njemački orkestar te hrvatski solisti, zbor i dirigent.
Naša najizvođenija i najprevođenija opera 'Ero s onoga svijeta' u Münchenu je bila ispraćena ovacijama nakon nedjeljne koncertne izvedbe slavnog djela Jakova Gotovca, prve u zapadnom dijelu Europe nakon hrvatskog osamostaljenja.

U izvedbi na hrvatskom jeziku, koju je izravno prenosio Bavarski radio, sudjelovali su Zbor HRT-a, najbolji hrvatski operni pjevači i Minhenski radijski orkestar.

Sve je ih okupio šef dirigent orkestra maestro Ivan Repušić koji je našeg Eru uvrstio u ciklus nedjeljnih koncerata.

- Samim time što je svirao strani orkestar i što snimamo tu operu i prezentiramo je u jednom od najvećih hramova glazbe, u Prinzregententheateru, sve te činjenice govore koliko su taj događaj i snimka važne za hrvatsku glazbu i za hrvatsku kulturu uopće, istaknuo je šef-dirigent Minhenskog radijskog orkestra Ivan Repušić.

Prinzregententheater izravna je kopija slavnog kazališta Richarda Wagnera u Bayreuthu - od njega je preuzela amfiteatralni oblik gledališta koje je u nedjelju bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta.
Zbor HRT-a izvodi "Eru s onoga svijeta" u Münchenu Snimku koncerta će na albumu objaviti njemački nakladnik CPO čiji direktor Burkhard Schmilgun redovito objavljuje hrvatsku glazbu. Od njega je i krenula zamisao o ovom projektu.

- Prije svega ovo je odlična ideja i ja sam na nju jako ponosan. Prije 10 godina smo počeli sa simfonijskim djelima Jakova Gotovca uz Radijski simfonijski orkestar iz Hannovera, podsjeća Schmilgun.

Uvodnu je riječ kao domaćin događaja imao Martin Wagner, direktor Bavarskoga radija u sklopu kojega djeluje Minhenski radijski orkestar.

- Jako nam je važno i raduje nas da dirigent Ivan Repušić blisko povezuje Njemačku i Hrvatsku, Bavarski radio i Zagreb, poručio Wagner.

Zagrebački nacionalni prvak tenor Tomislav Mužek prvi je put pjevao ne samo Eru, nego i jednu hrvatsku operu: Mislim da bolje uvjete čovjek ne može dobiti za debi, rekao je Mužek.

Uz Mužeka prvi put u Eri nastupila je i Jelena Kordić kao Doma, dok su Ljubomir Puškarić kao Mlinar Sima, Ivica Čikeš kao gazda Marko i Valentina Fijačko kao Erina ljubav Đula najbolji interpreti tih uloga na hrvatskim pozornicama.

- To su posebne emocije jer se radi o našoj operi, i to što smo ovdje gdje jesmo, tako uživam, istaknula je Valentina Fijačko.

Minhenski je Ero okrenuo novu stranicu u povijesti predstavljanja Hrvatske kao zemlje kulture i to u pravom trenutku priprema za predsjedanje Europskom unijom.

- Mislim da ta suradnja Njemačke i Hrvatske, posebno Bavarske i Hrvatske, ne samo na političkom, nego i na kulturnom polju, postaje sve bolja i bolja, ocijenio je generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak.

Prepunu je dvoranu dobrim dijelom činila hrvatska zajednica u Münchenu, dok su Nijemci mogli čitati prijevod u titlovima i u knjižici. Ali emocije su ponijele svakoga tako da je Ero u Münchenu ispraćen ovacijama uz ponavljanje završnog Kola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!