18:44 / 26.09.2018.

Autor: V.M./HRT

Etički pogled na dizajn

Foto: Plan D

Foto: Plan D

Foto: - / -

Drugo izdanje Međunarodnog festivala dizajna Plan D otvara se večeras u 20 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Festival počinje predstavljanjem tematske izložbe i Međunarodnom izložbom mladih autora.
Drugo izdanje Međunarodnog festivala dizajna Plan D otvara se večeras u 20 sati u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Festival počinje predstavljanjem tematske izložbe 'Za korisnike / Za ljude — etički pogledi na dizajn' i Međunarodnom izložbom mladih autora.

U sklopu  izložbe 'Za korisnike / Za ljude — etički pogledi na dizajn' bit će predstavljeni radovi afirmiranih domaćih i inozemnih autora kroz projekte koji dizajn shvaćaju šire od pukog oblikovanja forme i neposrednih funkcija za korisnika, već na inovativan i etičan način promišljaju i oblikuju dizajn kao sustav, a koji se manifestira kao koncept, kritika, metodologija, inicijativa ili proizvod, stoji u pozivu na festival.

Uz tematsku izložbu, najavljena je i Međunarodna izložba mladih autora koja okuplja selekciju radova pristiglih na festivalski natječaj.

Osim izložbenog, program festivala čini i bogati konferencijski program, koji počinje sutra u 18 sati, a održavat će se svaki dan do završetka festivala: U sklopu ovog programa predstavit ćemo strane i domaće predavače — one iz dizajnerske struke, koji će potaknuti introspekciju lokalne i globalne dizajnerske prakse iz etičke perspektive — ali i one iz drugih polja djelovanja, koji će nam svojim uvidima proširiti shvaćanje i razumijevanje dizajna u širem ekonomskom i društvenom kontekstu,  poručuju organizatori.

Na Planu D predavanja će održati niz gostiju: Lydia Nicholas (University Colledge London; digitalna antropologinja i doktorantica), Ludwig Zeller (Institut of Experimental Cultures), Anja Neidhardt i  Maya Ober (Depatriarchise Design), zatim zadruga za etično financiranje, sociolog Dražen Šimleša, slobodna domena — zadruga za otvoreni kod i dizajn i mnogi drugi gosti.

Program uključuje i okrugli stol o Etici i dizajnu koji će moderirati dizajnerica Ivana Borovnjak.

Organizator festivala, koji traje do 30. rujna je Hrvatsko dizajnersko društvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!