Etnozbirka na Odisejevu otoku

20.05.2023.

06:42

Autor: Sandra Lacković/More/HRT/R.S.

Etno zbirka Biskup čuva bogatu mljetsku etno baštinu

Etno zbirka Biskup čuva bogatu mljetsku etno baštinu

Foto: More / HRT

Etnozbirka "Biskup" čuva bogatu mljetsku etnobaštinu, običaje i tradiciju. Obitelji Stražičić i Biskup prije desetak godina u prostoru nekadašnje gospodarske zgrade otvorile su etnografsku zbirku, izložile uporabne i ukrasne predmete, obiteljske fotografije i uspomene. Posjetiteljima njihova OPG-a otkrivaju kako se nekad živjelo na otoku.  

U srcu Mljeta Babino Polje - administrativno središte otoka. U doba Dubrovačke Republike ovdje je boravio knez. Od 16. stoljeća u Kneževu dvoru - o tome svjedoči natpis na latinskome iznad ulaznih vrata.

- Sagrađeno je o trošku Dubrovačke Republike za mljetskoga kneza 1554., za HRT-ovu emisiju "More" rekao je Vicko Stražičić-Biskup

Palac, kako ga mještani zovu, generacijama je u vlasništvu obitelji Stražičić-Biskup. Prije desetak godina u prostoru nekadašnje gospodarske zgrade otvorili su etnografsku zbirku. Izložili uporabne i ukrasne predmete, obiteljske fotografije i uspomene. Posjetiteljima njihova OPG-a otkrivaju kako se nekad živjelo na otoku.  

- Sve je starinsko, prije struje, morate znati ovo je uljarica, ovdje se mijesio kruh, nije bilo motorne pile, kazao je Vicko. 

- Ovo je škrinja koju bi donijela nevjesta kad se udala, donijela bi garderobu za idućih pet godina najmanje, dota se zvala, rekla je Dubravka Stražičić-Biskup

A u škrinji bogatstvo ručnog rada - tradicijsko žensko ruho, svilovez.

- Ovo su vam jastučnice, ručnik, to se ručno vezlo, to je vezla prabaka mog supruga. 115 godina je staro i sve izgleda kao novo, tako je sačuvano, istaknula je Dubravka. 

Prva i jedina etnozbirka na Odisejevu otoku


Interesantna kuhinjska krpa dio je ove etnozbirke na kojoj piše "Dragi mužu, u podne nemoj odlaziti jer ja ću sebi drugoga pozivati." Prva i jedina etnozbirka na Odisejevu otoku otvorena je uz potporu Ministarstva turizma, a uz stručnu pomoć Branke Hajdić.


- Vrijednost je da je obitelj prepoznala ono što je čuvala od davnina u svojoj kući i da je lokalna zajednica prepoznala tako da su dio izložaka donirali susjedi, sumještani, objasnila je Branka Hajdić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Dubrovniku. 


Popisano 120 predmeta


Istodobno, Ministarstvo kulture 2020. zbirku je popisalo. Trenutačno je popisano 120 predmeta i raste dalje. 


- Zbirka je registrirana pri konzervatorskom odjelu u Dubrovniku i slijedom toga za očuvanje pokretne baštine oni su aplicirali Ministarstvu kulture i dobili neka sredstva pa su napravili male restauratorske zahvate i zaštitu na predmetima, rekla je Hajdić. 


- Škrinju, krevetić i sliku, dobili smo sredstva da se obnove svi predmeti i to se uspješno napravljeno, rekla je obitelj. 


Inače, prema nekim zapisima, u Babinu Polju je početkom 20. stoljeća živjelo 1200 stanovnika, više nego danas na cijelom otoku. I ne samo to.


- 1400 ovaca, 700 koza, 290 magaraca. 1200 stanovnika Babino Polje, a sada u 7, 8 sela nema ni 800 na cijelome otoku, u Babinom Polju dvostruko više kuća nego ljudi, istaknuo je Vicko. 


Etnozbirka čuva bogatu mljetsku etnobaštinu


Život je nekad bio težak, pa i djeci, kaže baka Zdravka. 


- Između škole se radilo, ako nisi išao u školu, skupi koštice maslina, kopalo se, rekla je Zdravka Pile Stražičić-Biskup.

Etnozbirka "Biskup" čuva bogatu mljetsku etnobaštinu, običaje i tradiciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!