10:20 / 06.09.2021.

Autor: Magdalena Šipić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Etnofestival Kamičak u Sinju okupio najbolje glazbenike regije

Etnofestival Kamičak u Sinju

Etnofestival Kamičak u Sinju

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Treće izdanje Kamičak etnofestivala u Sinju je okupilo ponajbolje glazbenike regije. Od bugarskoga Three For All trija i mađarskoga kvarteta do domaćih snaga i posebnih gostiju iz Poljske koji su stigli u sklopu programa kulturne razmjene Most. 

Organizirane su i glazbene radionice te sajam lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u šetnju programom povela nas je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Raznolikost stilova


Dugogodišnji prijatelji Julian, Daniele i Georgi dijele isti glazbeni ukus. Stoga je, nakon duže suradnje na odvojenim projektima, bilo posve očekivano da snage udruže u - Three For All trio.


- Naš bend je uglavnom akustični trio, a koristimo i nešto elektronike. Prilično eklektično. Ima jazza , reggeaa, bugarske tradicionalne glazbe. Volimo miješati različite stilove, kaže Julian Stoichkov koji solazi iz Sofije iz Bugarske.


Član trija Daniele Febbo dodaje da je to veliki eksperiment:


- Svaki nam je nastup drukčiji. Sviramo različite instrumente. Od akustične bas gitare i tenor saksofona do konga bubnjeva. Sviđa nam se ta raznovrsnost, priča Daniele.


I dok su za Three for all triom tek tri, poljski Orkiestra Świętego Mikołaja broji čak deset puta više godina glazbenoga staža.


- Naša skupina izvodi tradicionalnu poljsku glazbu, ali na moderan način, kako bismo, osobito mlađoj publici, pokazali njezinu vrijednost i ljepotu, Agnieszka Matecka Skrzypek iz Lublina u Poljskoj.


Upravo je to uostalom i cilj Kamičak etnofestivala:


- Mi imamo jako bogatu nematerijalnu kulturnu baštinu, ne samo Alku nego i gangu, reru, klapsko pjevanje, imamo podlogu, samo je trebalo aktivirati tu scenu. Mislim da smo mi dosta dobra podloga za mlade bendove, da počnu razmišljati u tom smjeru i da se na suvremen način može pričati naša tradicionalna priča, ističe jedna od organizatorica festivala Dragana Modrić.


Sudionici oduševljeni festivalom


Osim inozemnih, nije manjkalo ni domaćih snaga - i svi su jednoglasno oduševljeni:


- Oduševljeni su gradom, prirodom, pozornicom i mislim da je to specifičnost našeg festivala. Bendovi koji su bili na prošlom izdanju komentirali su da je ovo najljepša pozornica na kojoj su ikad nastupili i doista - prirodna pozornica u centru grada, ima se pogled na Kamešnicu, Svilaju, Dinaru, cijelu Cetinsku krajinu tako da, eto - tko ne bi uživao, dodaje Dragana Modrić.


Za Georgija Popova to je uistinu poseban festival:


Drugi o ovakvoj pozornici mogu samo sanjati. Okruženje i atmosfera su izvrsni, a u usporedbi s drugim festivalima na kojima sam bio, ovdje se tako dobro brinu o svima nama. Pristup je vrhunski - svi pomažu, ljubazni su i, ako bih morao ocijeniti, dajem - deset od deset, dojam je Georgija Popova.


Agnieszka Matecka Skrzypek je u Hrvatskoj sa svojom skupinom prvi put:


- U tjedan dana koliko smo ovdje uspjeli smo vidjeti dosta znamenitosti pa čak i planinariti na Kozjaku. Posjetili smo Trogir i Split, razgovarali s dosta ljudi, najviše o kulturi i prirodi, pa i na poljskom. Jezici su nam ipak slični. Bilo je uistinu uzbudljivo, napominje Agnieszka.


U sklopu Kamičak etnofestivala organizirane su i glazbene radionice te sajam lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izložba i prateći program.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!