Etnografski muzej opet otvorio vrata

05.03.2022.

21:29

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/HRT

Etnografski muzej opet otvorio vrata

Etnografski muzej opet otvorio vrata

Foto: HRT / HTV

Zagrebački Etnografski muzej proteklih je mjesec dana bio zatvoren za posjetitelje, uređivali su se i konzervirali izlošci, a dio građe premješten je u čuvaonice. Uz otvorenje muzeja predstavljena je gostujuća izložba "Sport kao igra".

Sportski rekviziti Hrvatskog športskog muzeja, teško oštećenog u zagrebačkom potresu, u Etnografskom su se sjajno nadopunili s igračkama, odnosno projektom "Igračke - djetinjstvo zauvijek".

- Jer sport i jest igra, tako da svi ovi predmeti koje vidite oko nas su zapravo igračke. To su sportski rekviziti kojima se igra. Na njima možemo vidjeti kako se razvijao sport, kaže kustos Hrvatskog športskog muzeja Marijan Sutlović

Lopta je oduvijek okrugla, klizaljke... drukčije, namjena ista, no teniski reket uistinu se promijenio. Od okruglog sa žicama od životinjskih crijeva, do ovalnih od suvremenih materijala. Najstariji je izložak bicikl s kraja 19. stoljeća koji bi malo tko danas znao voziti.

- Sviđa mi se jako izložba, posebno jer smo u prilici vidjeti i športski muzej koji je postao vrlo aktivan. Na neki način da vidimo sa onim što ne bi očekivali zapravo, kazao je bivši ministar kulture Božo Biškupić.

Etnografski muzej proteklih je mjesec dana bio zatvoren zbog fumigacije i dezinsekcije, dio je to konzervatorskih postupaka financiranih iz potpora europskog Fonda solidarnosti kako bi se zaštitila muzejska građa.

Muzejska je građa sigurna, u tijeku je i obnova čuvaonice, a uz stalni postav i gostujuće izložbe, na put u Južnu Ameriku kreće velika izložba o braći Seljan. Premijera je početkom travnja u Paragvaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!