14:20 / 11.06.2018.

Autor: V.M./Hina

EU projekt za lakšu dostupnost Dioklecijanove palače

-

-

Foto: - / -

EU projektom USEFALL Gradu Splitu osigurano je bespovratno 270 tisuća eura kako bi se teže pokretljivim osobama poboljšao pristup frekventnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre.
EU projektom USEFALL Gradu Splitu osigurano je bespovratno 270 tisuća eura kako bi se teže pokretljivim osobama poboljšao pristup frekventnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre.

Projekt je predstavljen u ponedjeljak u splitskom Centru za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, a nakon predstavljanja projekta u prostoru Centra održan je i sastanak Upravljačkog odbora svih projektnih partnera iz Hrvatske i Italije.

Dobiveni novac iz USEFALL-a Grad Split će do lipnja slijedeće godine, kada je predviđen završetak projekta, iskoristiti za postavljanje lifta u Zlatnim vratima, lifta/platforme na istočnom ulazu u povijesnu jezgru kod Srebrenih vrata Dioklecijanove palače, te kosog lifta i rampe na zapadnom ulazu u povijesnu jezgru, unutar dva prolaza s Trga Republike - Prokurativa prema susjednim ulicama.

Izradit će se i mape s informacijama o dostupnosti kulturnih objekata osobama s invaliditetom, te organizirati radionica za turističke vodiče, predstavnike udruga i kulturnih ustanova. Projekt traje 18 mjeseci, a provodi se zajedno s partnerima iz Italije i Hrvatske, Comune di Ravenna, Fondazione Aquileia, Venetian heritage cluster i gradom Porečom.

Grad Split se u svibnju 2017. godine prijavio na Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, na natječaj Standard +, s projektom USEFALL, UNESCO Site Experience For All, koji je odlukom Upravljačkog odbora Programa u listopadu prošle godine odobren za sufinanciranje.

Opći cilj programa je 'prosperitet obalnog područja, poticanje gospodarstva i zaštitu okoliša jadranskog bazena kroz poticanje partnerstva između prekograničnih organizacija uz jadransku obalu',  navode iz Grada Splita.

To će se postići kroz sinergijsku suradnju talijanskih i hrvatskih partnera u programskom području, gdje živi oko 12,5 milijuna stanovnika. Projekt je nastavak realiziranog EU projekta EX.PO.AUS provedenog u okviru IPA Adriatic programa prekogranične suradnje, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!