18:29 / 30.04.2020.

Autor: V.M./HRT

EU: Usvojena Deklaracija za kulturu u doba krize COVID-19

-

-

Foto: - / -

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, usvojena je Deklaracija za kulturu u doba krize COVID-19 slijedom ad hoc neformalne videokonferencije koja je održana 8. travnja, objavilo je Ministarstvo kulture.
U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, usvojena je Deklaracija za kulturu u doba krize COVID-19 slijedom ad hoc neformalne videokonferencije koja je održana 8. travnja, objavilo je Ministarstvo kulture.

Deklaracija su usvojili ministri kulture i medija Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske,  Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Tekst Deklaracije na engleskom jeziku objavljen je ovdje.

- Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije organiziralo je neformalnu videokonferenciju ministara kulture država članica EU-a s ciljem rasprave o posljedicama COVID-19 krize na kulturni i kreativni sektor te o mogućim učinkovitim mjerama za smanjenje negativnih utjecaja krize, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Deklaracija koja je danas usvojena rezultat je razmjene europskih iskustava i promišljanja o mjerama poduzetim za opstojnost kulture tijekom restriktivnih mjera koje su radikalno uskratile, a ponegdje i potpuno dokinule kulturnu produkciju.

Među predloženim mjerama su redovita i potkrijepljena procjena situacije u cilju pravovremene reakcije; predlaganje rješenja prema kojima bi napori na razini Europske unije danas, ali i u višegodišnjoj perspektivi dopunili nacionalne mjere, s posebnom pažnjom usmjerenom na fleksibilnost i digitalne inicijative u okviru programa Kreativna Europa; osiguranje da će pomoć iz fondova i programa EU doprijeti do kulturnog i kreativnog sektora i pridonijeti njegovu oporavku.

- Ministri su se složili da je u ovim izvanrednim okolnostima potreban žuran, ambiciozan i održiv politički odgovor te su se zajednički obvezali na brzo i fleksibilno djelovanje u skladu s razvojem događaja i usuglasili se da će odlučno nastaviti s donošenjem političkih odluka kako bi u doba krize i dugoročno pružili potporu kulturnom i kreativnom sektoru, objavilo je Ministarstvo kulture.

Ovom Deklaracijom potpisnici su potvrdili da sve izvanredne mjere koje se poduzimaju trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije. Ministri će nastaviti raspravu na VTC Vijeću ministara kulture najavljenom za 19. svibnja. Ministri kulture EU o mjerama protiv negativnih utjecaja krize

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!