15:05 / 16.03.2020.

Autor: Jasna Paro/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

#EU2020HR: posljednji nastup hrvatskih umjetnika u inozemstvu

-

-

Foto: - / -

U vremenima kada se zbog epidemije izazvane virusom otkazuju svi događaji, u Briselu se ovaj tjedan, u prestižnom kulturnom centru Bozar, uspjela predstaviti hrvatska plesna scena.
U vremenima kada se zbog epidemije izazvane virusom otkazuju svi događaji, u Briselu se prošli tjedan, u prestižnom kulturnom centru Bozar, uspjela predstaviti hrvatska plesna scena.

Pred oduševljenom publikom u srijedu, 11. ožujka, izvedene su čak dvije predstave - ‘Ljubav će nas rastrgati’ kazališne grupe De Facto i autorskog dvojca Božić - Hraščanec te ‘Tartuffe’ Matije Ferlina i Zagrebačkog plesnog ansmbla.

Nažalost, zbog koronavirusa, do daljnjeg je to posljednje gostovanje koje organizira Ministarstvo kulture u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Tako je odgođeno gostovanje zagrebačkog HNK s hit-predstavom ‘Tri zime’, najavljeno za idući tjedan.

Plesna jednočinka o ljubavi za solo plesačicu Petru Hraščanec 'Ljubav će nas rastrgati' kolaž je od samo 5 ljubavnih pjesama od kojih svaka pokreće svoju priču i svoj ples, ali i više od toga.

- Ta ljubav iz pjesama prenesena je u ljubav spram plesa, spram čina plesa, kao kazališnog ili izvedbenog čina. I sama predstava propituje kroz te ljubavne pjesme zašto volimo ići u kazalište, zašto volimo ples, i daje jednu lepezu što sve ples može danas biti, rekao je Saša Božić.

Plesno-autorski tandem Hrščanec - Božić nije nepoznat u Briselu, gdje su radili i prije, no za zahtjevnu briselsku publiku to nije olakotna okolnost.

- Sanjali da predstavimo nešto tako ovdje, izjavila je Petra Hrašćanec, a san se ostvario na sceni, pljesak i dojmovi nagradili su trud i talent.

Evo dojmova nekih od gledatelja: Jako mi se svidjelo; magnetično je; sviđa mi se izbor pjesma.

A zatim i začudni 'Tartuffe' Matije Ferlina sa slikovitim, gotovo lutkarskim kostimima, savršeno preciznim plesnim pokretima, kao kontrapunkt minimalizmu Petre Hraščanec, predstavili su Briselu različite tendencije na hrvatskoj plesnoj sceni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!