14:51 / 12.02.2018.

Autor: Jana Radić / V.M.

Eufrazijeva bazilika u Poreču vapi za hitnom obnovom

Ivan Matejčić

Ivan Matejčić

Foto: - / -

Svjetski poznatoj ranokršćanskoj Eufrazijevoj bazilici u Poreču, spomeniku nulte kategorije, koji je od 1997. godine na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, potrebna je hitna sanacija.
Svjetski poznatoj ranokršćanskoj Eufrazijevoj bazilici u Poreču, spomeniku nulte kategorije, koji je od 1997. godine na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, potrebna je hitna sanacija.

Nevrijeme je srušilo križ na zvoniku, žbuka otpada sa zidova crkve, ogradu oko oltara treba popraviti, krov propada – to je samo dio vidljivih oštećenja jednog od najljepših svjetskih spomenika rane bizantske kulture.

U ovom trenutku se može nabrojati nekoliko ozbiljnih oštećenja kojima treba hitno pristupiti jer ćemo izgubiti neke dijelove spomenika,  upozorava povjesničar umjetnosti Ivan Matejčić, a na uzbunu su zazvonili i iz Porečke i pulske biskupije: Ja se nadam da će se situacija vrlo brzo riješiti te da ćemo naći neko rješenje da se sačuva za buduća vremena, ali i da bude sigurna za svakoga tko ovdje dođe,  napominje Sergije Jelenić iz Porečke i pulska biskupije.

No, rješenje se zasad ne nazire - biskupija smatra da je na potezu Ministarstvo kulture, a konzervatori od biskupije, vlasnika objekta, očekuju pripremnu dokumentaciju za sanaciju bazilike. Nju, tvrde, moraju izraditi stručnjaci koje će angažirati crkva. Najvažnije je da svaki troškovnik bude obrazložen, pečatiran i izrađen od strane stručnjaka koji bi čak trebali nadići naše uske nacionalne okvire,  ističe Lorella Limoncin Toth iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

I dok biskupija i mjerodavno ministarstvo već neko vrijeme pokušavaju naći zajedničko rješenje, odnosno dogovoriti angažman stručnjaka, vrijeme prolazi, a jedan od naših najvrednijih spomenika pod zaštitom UNESCO-a propada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!