12:14 / 21.05.2018.

Autor: V.M./E.D./HRT

Europski baletni hit "Rossini cards" u riječkom HNK-u

Mauro Bigonzetti

Mauro Bigonzetti

Foto: - / -

Baletni projekt "Rossini cards" u koreografiji Maura Bigonzettija premijerno je izveden u riječkom HNK-u. Predstava je prvi puta na pozornicu bila postavljena 2004. godine u Modeni i otada je na programu mnogobrojnih europskih kazališnih kuća.
Baletni projekt "Rossini cards" u koreografiji Maura Bigonzettija, premijerno je izveden u riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca. Predstava je prvi puta na pozornicu bila postavljena 2004. godine u Modeni i otada je na programu mnogobrojnih europskih kazališnih kuća.

Koreografija svake predstave s različitim plesačima, zaživjela je na nov način. Iako je baletna predstava "Rossini cards" zadržala originalnost komada u sedam razglednica, riječkoj izvedbi pečat su uz novu koreografiju dali plesači riječkog baleta i pijanist Filip Fak.

Definitivno je veselija i razdraganija. Mi ovdje u Rijeci dugo radimo suvremeni plesni izričaj, ali ovo je nešto drugačije od onoga što smo do sada radili,  kaže plesač Baleta HNK Ivana pl. Zajca Svebor Zgurić.

Rossinijeva glazba i energija plesača uvijek su iznova nadahnuće za svjetski poznatog koreografa Maura Bigonzettija: Iako Rossini nije pisao za balet, njegove skladbe imaju ekspresivnu moć. Osjeća se njegova ljubav prema životu, dramatičnost, velika emotivnost i jednostavno to poželite prenijeti u pokret,  napominje Bigonzettija.

Nismo pogriješili jer smo imali dobre sastojke: Rossinijevu glazbu koja je bezvremenska, te koreografiju i estetiku jednog velikog koreografa kao što je Bigonzetti,  ističe ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca Maša Kolar.

Spoj klasične glazbe i suvremenog plesa s elementima akrobatike osvojio je i oduševio publiku, a u sklopu idućih predstava, koje su na programu do 26. svibnja, gledatelji će moći vidjeti i pripreme plesača za nastup iza pozornice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!