Europski umjetnici u zagrebačkom MSU-u

22.01.2018.

16:53

Autor: Slavica Parlov Horvat / V.M.

Rainald Schumacher

Rainald Schumacher

Foto: - / -

U Muzeju suvremene umjetnosti ovih dana može se čuti i vidjeti Glas umjetnika. Rijetka je to prigoda da se hrvatska publika susretne s umjetnicima istočne i jugoistočne Europe koji već niz godina aktivno djeluju na međunarodnoj sceni.
U Muzeju suvremene umjetnosti ovih dana može se čuti i vidjeti Glas umjetnika. Rijetka je to prigoda da se hrvatska publika susretne s umjetnicima istočne i jugoistočne Europe koji već niz godina aktivno djeluju na međunarodnoj sceni.

Predstavljaju se dvije generacije autora: oni koji su živjeli i radili u vremenu komunizma i socijalizma te novija generacija na čiji rad je utjecala društvena tranzicija. Raspadi društvenih sistema, stvaranje novih, tranzicija, vizije nade, napretka, katkad osobnog, često društvenog - teme su kojima se bavi šezdesetak umjetnika iz zemalja istočne i jugoistočne Europe. Kada smo počeli raditi na kolekciji, imao sam zapadnjačku viziju istoka, a onda sam s godinama shvatio da je priča kompliciranija, shvaćajući da zemlje imaju različite povijesti, različite priče, kulture. I sve to sada se stapa u jednoj izložbi,  objašnjava kustos izložbe Rainald Schumacher.

Stotinjak izloženih radova kreativna je pobuna za ostvarenje individualnih i društvenih sloboda i napretka. Ta pobuna donosi nam i presjek nekih od najuspješnijih umjetnika iz regije. Marko Tadić na ovoj se izložbi predstavlja s čak sedam radova od kojih je jedna video-instalacija. Film je na kraju postao rad koji se bavi razaranjem i na indirektan način iz pozicije ruševina priča o 20. stoljeću kao stoljeću Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata i naših ratova. To je priča o devastaciji i ponovnom stvaranju,  kaže umjetnik Marko Tadić.

Slovakinja Petra Feriancova sa 112 crno-bijelih fotografija golubova govori o vječnoj potrazi za slobodom. To je simbolična manifestacija ljudske želje da vječno živi, da se pobijedi priroda, a riječ je o golubovima iz različitih dijelova Europe koje je skupio moj djed,  priča autorica Petra Feriancova.

Rad kolektiva ISTE želi, pak, senzibilizirati društvo prema ženama različite etničke, vjerske, rasne pripadnosti i seksualne orijentacije. Treba preuzeti osobnu odgovornost prema tome kada nekoga pogledate u oči i ako nekoga diskriminirate. Ne možete se sakriti iza objašnjenja „svi moji to tako čine“, već trebate postupiti prema svojoj etičnosti,  komentira umjetnica Andreja Kulunčić.

Izložba Glas umjetnika, koja ostaje otvorena do 18. ožujka, rukom i umom oslikala je društveni, ali i duhovni okoliš iz kojeg njezini autori dolaze. Prokazala različitosti, ali i uvjerila nas u sličnosti koje žive i osjećaju ljudi jednog socio-geografskog podneblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!