Eurovizija mladih glazbenika 2022.

24.07.2022.

13:01

Autor: HRT

Eurovizija mladih glazbenika 2022.

Eurovizija mladih glazbenika 2022.

Foto: EBU / promo

Međunarodno natjecanje instrumentalista u dobi od 12 do 21, Eurovizija mladih glazbenika projekt je Europske unije radiotelevizija (EBU-a) koji se održava svake parne godine. Nakon preskočene pandemijske 2020. sinoć je u Montepellieru održano novo izdanje ovog natjecanja i to upravo u godini kada proslavlja 40 godina postojanja.

Eurovizija mladih glazbenika 2022. organizirana je u sklopu Festivala Radio France Occitaine Montepellier. Producirala ju je po prvi put u povijesti ove manifestacije Francuska televizija u suradnji s Europskom unijom radiotelevizija (EBU) i njezinim članicama-sudionicama priredbe. Relativno slab odaziv rezultirao je samo jednom, finalnom natjecateljskom etapom. 

Natjecali su se instrumentalisti iz devet zemalja: violinisti Milena Pioruńska (17) iz Poljske, Alma Serafin Kraggerud (15) iz Norveške, Danijel Matejča (17) iz Češke, violončelisti Thaïs Defoort (18) iz Belgije, Maxime Grizard (15) iz Francuske, Philipp Schupelius (19) iz Njemačke, klarinetist Alesander Svetintsky-Ehrenreich (19) iz Austrije, trombonist Lukas Flink (18) iz Švedske i Ivan Petrović-Poljak (18) iz Hrvatske.

Eurovizija mladih glazbenika 2022.

Eurovizija mladih glazbenika 2022.

Foto: EBU / promo

Pred približno 1500 posjetitelja u Operi Berliozu u glazbeno-kongresnom centru Corum i pred televizijskim gledateljima i radijskim slušateljima širom Europe, kandidati su se predstavili izvedbama djela za njihov instrument i orkestar u trajanju do 8 minuta. Pratio ih je Nacionalni orkestar iz Montppeliera pod ravnanjem Pierrea Dumossauda. Njihov nastup procjenjivao je međunarodni žiri u sastavu: pijanistica Muza Rubackyte, violinist Tedi Papavrami, violončelist Christian-Pierre La Marca, oboistica Nora Cismondi i ravnatelj Festivala Radio France Occitaine Montepellier Jean-Pierre Rousseau

Daniel Matejča

Daniel Matejča

Foto: Eurovizija mladih glazbenika 2022. / EBU

Uzbudljiva glazbena večer i sjajni nastupi glazbenih nada Europe pokazala je da je Eurovizija zadržala svoju razinu i potvrdila imidž priredbe koja je prvenstveno televizijski spektakl, ali i relevantno natjecanje s ozbiljnom konkurencijom. Zasluženu pobjedu odnio je češki predstavnik Daniel Matejča koji je uvjerljivo i suvereno iznio kadencu i završni stavak Koncerta za violinu i orkestar Dmitrija Šostakoviča.

Preostale dvije nagrade žiri je također dodijelio gudačima. Drugu nagradu dobio je njemački violončelist Philipp Schupelius, a treću norveška violinistica Alma Serafin Kraggerud. Premda ocjenjivački sud našeg solista nije pozicionirao u prva tri mjesta, Ivan Petrović-Poljak prezentirao je sebe, svoju umjetnost, školu svoje profesorice Olge Cinkoburove i svoju zemlju na najbolji mogući način. 

Alma Serafin Kraggerud, Daniel Matejča i  Philipp Schupelius

Alma Serafin Kraggerud, Daniel Matejča i  Philipp Schupelius

Foto: Eurovizija mladih glazbenika 2022. / EBU

Gledatelji Hrvatske televizije mogli su prijenos pratiti sinoć na Trećem programu, a snimka Eurovizije mladih glazbenika 2022. dostupna je na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!