Eva Fisher vratila se kući

30.01.2022.

07:01

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Eva Fisher

Eva Fisher

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

U Noći muzeja prvi je put sudjelovao Daruvar, a tek osnovani Zavičajni muzej ugostio je biografsku izložbu posvećenu Evi Fischer, velikoj slikarici svjetskoga glasa, rođenoj Daruvarčanki.

Eva Fischer vratila se kući. Kći daruvarskog rabina s početka 20. stoljeća živjela je u Daruvaru samo četiri godine. No ime svog rodnog grada nikada nije prešućivala, pa ni kad su je prepoznali najveći - od Dalija i Picassa do Chagala.

- Mnogi Daruvarčani ni ne znaju za nju. Što je više upoznajem više joj se divim, jer stvarno je bila fascinantna i iznimna žena, kaže Vanda Cegldi, zamjenica daruvarskog gradonačelnika.

A morala je Eva izgubiti oca u holokaustu i pobjeći od nacista u Italiju da bi stekla svjetski ugled. O tome svjedoče brojni dokumenti i fotografije koje je za izložbu osigurao njezin sin Alan David Bauman. Daruvarčani tako mogu upoznati njezin izniman život od najranijih dana, do umjetničkih uzleta. I to nije kraj priče o Evi u Daruvaru.

Ova biografska izložba je samo uvertira u veliku izložbu 2. lipnja u Daruvaru pod pokroviteljstvom talijanskog kulturnog instituta. Bit će to prva velika izložba Eve Fischer u Hrvatskoj, a njezino ime nosit će i galerija daruvarskog muzeja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!