Sva lica Europe

28.04.2021.

21:12

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Izložba "Faces of Europe"

Izložba "Faces of Europe"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ususret Danu Europe, u zagrebački Francuski paviljon stigla je putujuća izložba poznatog njemačkog fotografa Carstena Sandera. Za projekt "Faces of Europe" diljem kontinenta portretirao je Europljane različitih habitusa i pokazao koliko je Europa multikulturna. 

Izložbu je u Francuskom paviljonu obišla i ekipa Vijesti iz kulture:

Političar Jean-Claude Juncker ili ABBA-in gitarist Björn Ulvaeus dva su poznata među tisuću europskih lica koja je zabilježio Carsten Sander. Različite nacionalnosti, bogati i siromašni, slavne ličnosti i slučajni prolaznici, ovdje su svi ravnopravni.

- Kad stanu ispred objektiva - nema razlike među ljudima. Nisam želio da zauzimaju neku posebnu pozu, pokušavao sam uhvatiti njihovu srž, bit karaktera. Htio sam poslati poruku jednakosti, tolerancije i kulturne raznolikosti koje čine Europu, rekao je fotograf Carsten Sander.

A kulturna raznolikost svakodnevica je prvih posjetitelja izložbe, učenika Njemačke međunarodne škole

- Igrali smo s umjetnikom igru pogađanja odakle su portretirani ljudi. Za neke smo uspjeli pogoditi, ali većinu nismo - jer ove fotografije nisu klišeji. Ovako je bilo još zanimljivije saznati odakle su zapravo, kazala je učenica 9. razreda Njemačke međunarodne škole Anđela Gavrilović.

- U biti je nama svima to vrlo zanimljivo jer smo u biti time da nismo pogodili vidjeti koliko je Europa različita, diverzna, i to i mi u našoj školi svaki dan vidimo - imamo kontakt s djecom iz cijele Europe, dodao je učenik 9. razreda Njemačke međunarodne škole Bruno Poldrugač.

- Djeca na hodnicima čuju i hrvatski, i njemački, francuski, engleski, ruski, mađarski, turski. Stvarno smo praktički Europa u malom, gore na brdu, i zato je bilo baš super da su oni ti koji će prvi vidjeti ovu izložbu, kazao je profesor povijesti i geografije u Njemačkoj međunarodnoj školi Pavle Tamburić.

Od lipnja do rujna prošle godine, Carsten Sander kamperom je prešao 40 000 kilometara - i obišao cijelu Europsku uniju. Bez obzira na različitosti gotovo 450 milijuna stanovnika 27 europskih zemalja, projektom "Faces of Europe" podcrtava se zajednički nazivnik - vrijednosti mira, integracije i humanosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!