Fanfare za sanacijske upravitelje u Izlogu suvremenog zvuka

03.05.2018.

10:28

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Davorka Begović

Davorka Begović

Foto: - / -

U Zagrebu je počeo šesti međunarodni festival 'Izlog suvremenog zvuka' - stotinjak izvođača predstavlja zanimljivosti sa suvremene europske i svjetske glazbene scene.
U Zagrebu je počeo šesti međunarodni festival 'Izlog suvremenog zvuka' - stotinjak izvođača predstavlja zanimljivosti sa suvremene europske i svjetske glazbene scene.

Četvero saksofonista uz nekoliko sekundi jeke Francuskog paviljona publici je ''oduzelo'' 2000 sekundi života praizvedbom skladbe 'Otok jedinaca - fanfare za sanacijske upravitelje'.

Sve se može u ovom prostoru, osim biti konkretan. Tu jeka treba pretvoriti u prednost i nadam se da smo uspjeli. A sad zašto se skladba tako zove? Nema tu nikakvog otpora, već se radi o sebičnosti kroz razne prizme,  objašnjava skladatelj i član 'Papandopulo kvarteta' Gordan Tudor.

Nesebično je kvartet Papandopulo otvorio ovogodišnji Izlog suvremenog zvuka u kojemu muziciraju i 4 robota: Naš tim idejno je začet na filmu Saturn 3 jer smo i trio, a uz ova 4 robota predstavljamo i prototip prvoga kojemu dajemo empatiju,  kaže robotičar Adam Donovan.

Glazbom Donovanov tim bavi 20 godina, no ovo je najnapredniji projekt dosad: roboti prepoznaju 6 osjećaja, no za sretno lice ne stvaraju sretnu glazbu, više metaforu za sreću - robotičku sreću. 

Vektorska strujanja su, pak, živa transformacija vizualnog putem zvuka, koja vodi na umjetničko putovanje crnom rupom. Rad je nastao iz moje opsesije vremenom, koje je samo ljudska percepcija i pretpostavka. Rad ne počinje, ne završava, stvara se iz promjene stanja - na kraju je to ista realnost,  otkriva skladatelj i audiovizualni umjetnik Eric Raynoud iz skupine Fraction.

U svojoj 6. godini Izlog ostaje mali, ali angažiran i iznimno aktivan, živahan organizam koji nastoji ograničenja pretvoriti u mogućnosti,  ističe autorica koncepcije festivala Davorka Begović.

U tom se Izlogu još jednom osim vidjeti mogu i čuti suvremena strujanja, između sna i jave -  od simfonije na polomljenom staklu do zvuka vožnje 'skejtom'.

Snimke izvedbi s prošlogodišnjeg festivala Izlog suvremenog zvuka možete pronaći u Slušaonici emisije Hrvatskoga radija Izlog sadašnjice, a u tom ćemo ciklusu emitirati i snimke ovogodišnjih koncerata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!