07:48 / 30.01.2018.

Autor: HRT

'Fargo' u programu Kinolektira kina Europa

Foto: kinoeuropa.hr

Foto: kinoeuropa.hr

Foto: - / -

Joel i Ethan Coen radnju su smjestili u rodnu Minnesotu, vjerno oslikavši tamošnje ljude, njihov dijalekt i djetinjasti mentalitet.
U sklopu programa Kinolektira zagrebačkog kina Europa, koji donosi odabrane filmske klasike danas će se prikazat jedan od najboljih filmova devedesetih, "Fargo" braće Coen koji, iako je nastao prije malo više od dvadeset godina, već stekao kultni status u povijesti filmske umjetnosti.

Ta je crnohumorna kriminalistička priča smještena u snijegom zametenu Minnesotu, gdje smotani i beskarakterni prodavač automobila Jerry Lundegaard (William H. Macy) organizira otmicu vlastite supruge ne bi li izvukao novac od njezina oca, ujedno i svojega šefa, bogatog vlasnika salona automobila.

Otmičari su naizgled nespojiv par - brbljavi sitni lopov 'neobična izgleda' Carl Showalter (Steve Buscemi) i šutljivi sociopat i strastveni pušač Gaear Grimsrud (Peter Stormare), a za petama im je smirena, inteligentna i trudna policajka Marge Gunderson (Frances McDormand).

Ta tmurna priča o ubojstvu, pohlepi i otmici, ujedno je i crnohumorna posveta film noiru koja se vješto poigrava sa žanrovskim konvencijama, ističe se u najavi projekcije.

Joel i Ethan Coen radnju su smjestili u rodnu Minnesotu, vjerno oslikavši tamošnje ljude, njihov dijalekt i djetinjasti mentalitet.

"Fargo" je jedan od najuspjelijih filmova braće Coen (proslavljene i filmovima "Veliki Lebowski", "Nema zemlje za starce"), a uz vrhunsku režiju i originalni scenarij (tobože utemeljen na istinitim događajima, kako ironično tvrde na početku filma) pamti se po maestralnoj glumi neponovljive Frances McDormand.

Tom se ulogom pozicionirala kao jedna od najvažnijih američkih karakternih glumica, a uspješnu karijeru potvrdio je nedavno i Zlatni globus za najbolju glumicu u drami "Tri plakata izvan grada".

Među brojnim priznanjima koja je "Fargo" dobio su i nagrada za režiju u Cannesu te Oscar za scenarij i glavnu žensku ulogu (Frances McDormand). Bio je nominiran i za Oscara za najbolji film, režiju, fotografiju, sporednu mušku ulogu (William H. Macy) i montažu.

Taj je film bio i inspiracija za istoimenu hvaljenu televizijsku seriju koju također potpisuju braća Coen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!