10:40 / 09.03.2020.

Autor: V.M./Hina/HRT

FEST 2020: nagrade Goranu Bogdanu i hrvatskoj koprodukciji 'Mater'

-

-

Foto: - / -

U Beogradu je u nedjelju dodjelom nagrada završen 48. FEST. Hrvatski glumac Goran Bogdan dobitnik je priznanja za najbolju glavnu mušku ulogu, a hrvatska koprodukcija 'Mater' dobila je regionalnu nagradu kritičara.
U Beogradu je u nedjelju dodjelom nagrada završen 48. FEST. Hrvatski glumac Goran Bogdan dobitnik je priznanja za najbolju glavnu mušku ulogu, a hrvatska koprodukcija 'Mater' dobila je regionalnu nagradu kritičara.

Goran Bogdan je, primajući nagradu, publici rekao da ju je posvetio nedavno preminulom srbijanskom kolegi Nebojši Glogovcu, koji je i započeo raditi taj projekt srbijanskog redatelja Srdana Golubovića.

Glogovac je započeo snimanje tog projekta prije nego se razbolio, pa je Bogdanu, kako je više puta izjavio, pripala ‘velika čast’ da ga zamijeni, podsjetio je beogradski portal mondo.rs.

Film ‘Otac’ rađen je u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, a premijeru je imao na ovogodišnjem Berlinalu.

Nagradu kritičara 'Nebojša Đukelić' za najbolji naslov iz regije dobio je debitantski dugometražni igrani film Jure Pavlovića, Mater, 'zbog inovativnosti u redateljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne obiteljske drame.

Film je producirala hrvatska kuća Sekvenca, a koproducenti su Wake Up Film & Video Production iz Srbije, Les Films de l'oeil sauvage iz Francuske i Udruženje Novi film iz BiH.

- Nakon godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci, koja je na umoru. Majčino onemoćalo tijelo čak i prikovano za krevet zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njezinoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapleće u mrežu zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći, stoji u kratkom sadržaju filma ma stranicama HAVC-a.

Ovogodišnje izdanje FEST-a završilo je glazbeno-scenskim performansom Johna Malkovicha 'Glazbeni kritičar', kojem je uručeno priznanje Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Međunarodni filmski festival u Beogradu trajao je od 28. veljače do 8. ožujka, a na završnoj večeri FEST-a  najboljim filmom u Glavnom takmičarskom programu proglašen je ‘Nevidljivi život’ Karima Anouza u brazilsko-njemačkoj koprodukciji.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Vaclavu Mohulu za film ‘Obojena ptica’, Ritha Calnejais nagrađena je za najbolji scenarij (‘Mliječni zubi’),  za najbolju žensku ulogu priznanje je dobila Trine Dyrholm (‘Dama herc’), dok je za režiju najboljeg debitantskog ostvarenja nagradu osvojio Filippo Meneghetti (‘Nas dvije’).
Berlinale - hrvatska manjinska koprodukcija "Otac" dobitnik dvije nagradeTI

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!