13:49 / 09.09.2020.

Autor: Zineta Alibegić/Dobro jutro Hrvatska/HRT

Festival bajki u Ogulinu 11.-13.rujna

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, arhiva

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Svi koji ne mogu doći u Ogulin mogu Festival bajki pratiti putem društvenih mreža, bit će i stream svih predstava i sadržaja.
Od 11. do 13. rujna počinje 15. Festival bajki u Ogulinu. Na tri dana Ogulin će biti pretvoren u grad bajki. U sklopu Festivala bit će obilježen i dan grada Ogulina 14. rujna, te smotra folklora. U Dobro jutro, Hrvatska ove tri manifestacije najavili su Aleksandar Kovačević, umjetnički direktor Ogulinskog festivala bajki i Ružica Salopek, voditeljica 24. Smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kola  članica organizatorskog dijela Ogulinskog festivala bajki.

Jubilarni 15. Ogulinski festival bajki  zamišljen je  drugačije i morao se prilagoditi  novim okolnostima i epidemiološkim mjerama. U novim okolnostima u sklopu Festivala bajke obilježit će se i Dan grada Ogulina koji je 14.rujna i smotra folklora tako da će biti 3 manifestacije s naglaskom na propisane mjere kojima su se prilagodili svi sadržaji, rekao je gospodin Aleksandar.

- Sve se odvija na otvorenim prostorima,na 9 lokacija u Ogulinu s različitim sadržajima uz klasične predstave za djecu i odrasle. Naglasak je na pripovijedanja  i to u Đulinom vrtu uz Sabinu Gvozdić  koja je stalna pripovjedačica svake godine. Ove godine iz Dubrovnika dolazi gospođa Jasna Held, iz Bosne i Hercegovine dolazi Tatjana Šoić koja će pripovijedati bosanske bajke. Ovo je međunarodni festival, a prošle godine dolazili su nam pripovjedači iz Engleske, Francuske i Velike Britanije. Nažalost,  ove godine nećemo imati taj dio  u širem obimu, dodao je.

- Po prvi put imat ćemo sadržaje koje do sada nismo imali, a to je događanje za cijelu obitelj, držeći se svih potrebnih mjera. Jedna od pozornica je na jezeru Sabljaci gdje ćemo imati bajku o zmajevima. To je radionica o izradi zmajeva i puštanju zmajeva, Imat ćemo i Zipline, a  bit će i bajkoviti kviz namijenjen za odrasle koji će se održavati navečer. Tu su i kreativne radionice, osim profesionalnih pripovjedača tu su i programi gdje će se na licu mjesta raditi vlastite bajke s djecom, rekao  je.

Postoji tajna veza između bajki i folklora koji čuva kulturnu baštinu, riječi, kola,  tradiciju, legende, mitove i priču rekla je gospođa Ružica.

- Što se tiče Igra kolo 24. smotre ona je također prilagođena novim okolnostima koje nam je nametnuo COVID-19. Igra kolo je jedna velika manifestacija, praznik kulturne baštine Karlovačke županije gdje je sudjelovalo 33 do 36 društava, tu su bila i gostujuća društva iz cijele Hrvatske s preko 1.200 sudionika. Ove godine bit će dvadesetak društava i stotinjak sudionika, naravno, vodeći računa o svim napucima i epidemiološkim mjerama koje moramo primjenjivati. Igra kolo ove godine ide u novom ruhu, spojili smo se s drugim udrugama i institucijama, a tu su naše ogulinske bajke, istaknula je.

- Počet ćemo  u petak s radionicom izrade predmeta od slame. Prošle godine Pučko učilište je pokrenulo tu radionicu koja je na kraju postala veliki projekt. Žene koje su sudjelovale toj radionici izradile su jaslice od slame u prirodnoj veličini, ove godine vrijedno nastavlja i dalje u tradicijskom tona.

- U subotu je tradicijski sajam u Parku kralja Tomislava gdje će biti puno izlagača koji će prikazati sve što je vezano za tradiciju, od različitih predmeta, rukotvorina do gastronomije. Mali festival ogulinskog zelja, sarmi.

- U nedjelju je Ogulinska masnica, Udruga žena grada Ogulina koja svojim slasticama posljednje dvije godine vjerno prati Igra kolo, ove godine će ići na izradu masnice. Najprije ići na trgu kod Pučkog otvorenog učilišta biti kratka radionica kako izraditi Ogulinsko masnicu, a u nedjelju je natjecateljski dio gdje se mogu javiti sve žene koje su voljne ispeći Ogulinsko masnicu, donijeti  je i pokazati.

Na pitanje „Je li sve počelo Ivanom Brlić-Mažuranić ili vješticama koje su letjeli iznad Kleka?“ gospođa Ružica je rekla da je sve krenulo od Ivane Brlić-Mažuranić koja je ostala dirnuta krajolikom, Ogulinski krajem pa je krenula sve od toga.

U subotu će po prvi put biti Priča kolo koja će se prisjetiti priča legendi o jezeru. U Zagorju ogulinskom nalazi se Šmitovo jezero i postoji legenda da je u jezeru živio zmaj koji je jednog dana uspio ugrabiti lijepu djevojku. Međutim, tu se pojavio Sveti Juraj na konju koji ju je spasio. Nedaleko od jezera je kamen na kojem je otisak kopita konja.

Ružica je još dodala da je u nedjelju revija narodnih nošnji u parku kralja Tomislava gdje će se moći vidjeti dio bogatstva narodnog ruha.

Aleksandar je izdvojio  da će se u Đulinom vrtu svakodnevno pripovijedati  na pozornici, te je dodao:

- Ono što je bitno za istaknuti da u Ogulinu postoji obrt koji se bavi pripovijedanjem i koji je povezan s turističkim vođenjem kroz grad, a to radi gospođe Sabina Gvozdić, Svaki vikend možete doći u Ogulin, besplatno imate  šetnju po Ogulin na jedan specifičan način, treba doći i to doživjeti.

- I dalje je veliki interes za polaganje vožnje na metli. Zanimljivo je  i interesantno vidjeti kako se pojedinci ponašaju kada se nađu na metli u prisutnosti vještice. Potrebno je svake godine vratiti se u Ogulin i obnavljati dozvolu za vožnju na metli, rekla je Ružica.

Svi koji ne mogu doći u Ogulin mogu Festival bajki pratiti putem društvenih mreža,  bit će i stream svih predstava i sadržaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!