Festival solo plesa u Zadru okupio vrhunske umjetnike

24.08.2021.

11:20

Autor: Žana Ljuština/S. Petrovski/V.M./HRT

Festival Monoplay

Festival Monoplay

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U organizaciji Zadarskog plesnog ansambla od 23. do 28. kolovoza traje trinaesto izdanje jedinstvenog međunarodnog festivala suvremenog plesa koji utjelovljuje solo formu. Monoplay je festival jasne koncepcije, kvalitetnih predstava, ležerne atmosfere, dobre organizacije i brojne publike.

"Kraj kolovoza, a opet solo" je slogan koji je osmislio nekadašnji producent festivala Danijel Popović, koji doziva atmosferu kraja ljeta u Zadru u prostoru usred povijesne arhitekture oko Kazališta lutaka gdje je festival smješten.


Tamo je bila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koja je razgovarala sa selektoricom festivala Mateom Bilosnić i profesionalnom plesačicom Filipom Bavčević:

Festival je počeo prezentacijama dvije različite plesne radionice edukativne platforme Stream Zadar koje su već tradicionalno uvod u Monoplay, a ove godine ih vode Lana Hosni (Glas i Tijelo), i gošća iz Slovenije Nina Fajdiga (Flying Low i Passing Through). 


Autor koncepta izložbe i dugogodišnji prijatelj festivala Mario Županović u foajeu KLZ postavio je, pak, izložbu "Zanemareni prostori...Dvojnosti", a službeni dio festivala krenuo je sa zadarskom plesnom scenom pa je na velikoj pozornici Kazališta lutaka publika imala priliku vidjeti tri plesne umjetnice: Natašu Kusturu, studenticu Plesnog odsjeka pri ADU u Zagrebu, Korinu Oltran koja je upisala dvopredmetni studij BA Medija i komunikacija i Plesa na Canterbury Christ Church University-u u Canterbury-u UK, i Anđelu Matulić, učenicu Srednje škole suvremenog plesa u Zadru. 


Program festivala održan je i u zgradi sv. Dominika gdje je diva Zadarskog plesnog ansambla Patricia Gospić otplesala svoj solo iz predstave "Bolero", a nakon svake predstave kroz svih šest festivalskih dana, zbiva se i Monoplay forum by Mario Županović u okviru kojeg će taj dugogodišnji prijatelj i suradnik festivala voditi razgovore s plesnim umjetnicima i izvođačima. 


Za trajanja festivala, na Poljani Branka Stojakovića organizirao je svoj prostor za druženje Zadarski plesni ansambl svaki dan od 17 do 24 sata.


Festival traje do subote, 28. kolovoza, i ove godine je produžen za jedan dan od uobičajenog petodnevnog trajanja ne bi li se izbjegle gužve među izvođačima i posjetiteljima zbog korona mjera kojih se organizatori pridržavaju.


Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička Zajednica grada Zadra i Zaklada Kultura nova. Partneri su Kazalište lutaka Zadar, Hrvatsko narodno kazalište Zadar i pivovara Brlog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!