14:18 / 26.04.2019.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./HRT

Festival sv. Marka: 100 godina Zagrebačkog kvarteta

-

-

Foto: - / -

Na jučerašnji dan 1919. održan je prvi koncert Zagrebačkog kvarteta, a točno sto godina poslije najstariji hrvatski komorni ansambl veliki je jubilej obilježio u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu 21. Festivala svetoga Marka.
Na jučerašnji dan 1919. održan je prvi koncert Zagrebačkog kvarteta, a točno sto godina poslije najstariji hrvatski komorni ansambl veliki je jubilej obilježio u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu 21. Festivala svetoga Marka.

U najstarijoj župnoj crkvi u gradu, svečanom misom uz Oratorijski zbor crkve svetog Marka pod ravnanjem Jurice Petrača i orguljašku pratnju Pavla Mašića, počeo je ovogodišnji festival.

- U prvom festivalskom tjednu očekuju nas zbilja sjajni koncerti: nastupi solista, proslavljene pijanistice Pavice Gvozdić, također i koncert-majstora Zagrebačke filharmonije Oresta Šurgota, a ono što nas posebno raduje je gostovanje kapele Marciana, zbora bazilike svetog Marka u Veneciji, kaže umjetnički ravnatelj Festivala sv. Marka Pavao Mašić.

Sat vremena nakon mise, u sklopu festivala, u HGZ-u naš najstariji komorni ansambl Zagrebački kvartet obilježio je cijelo stoljeće djelovanja. Na slavljeničkom koncertu bio je isti program koji je prije stotinu godina izvela prva postava: Vaclav Huml, Ladislav Škatula, Milan Graf i Umberto Fabbri.

Od prve do posljednje postave kvartet je održao više od 4 tisuća koncerata diljem svijeta te je bio nagrađen brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima.

Posljednje dvije sezone ansamblu se pridružio glazbenik Martin Krpan, najmlađi član kvarteta: Svim mladim umjetnicima je bitno što više nastupati. Tu priliku je meni pružio upravo Zagrebački kvartet i zahvaljujem kolegama što su me pozvali, napomenuo je Krpan, prva violina kvarteta.

- Moram naglasiti da smo mi veliki sretnici što možemo baš mi možemo slaviti 100. rođendan. Moramo stvarno zahvaliti svim kolegama, a bilo ih je ja mislim otprilike 45, bez kojih mi danas ne bismo bili ovdje, dodao je violinist Zagrebačkog kvarteta Davor Philips.

Zagrebački kvartet u kojem su danas violinist Martin Krpan, braća Philips - violinist Davor i violist Hrvoje - te violončelist Martin Jordan namjerava  do kraja sezone izdati 4 CD-a s povijesnim snimkama izvedbi nekih od svojih postava, a objavljena je i monografija uz 100 godina djelovanja kvarteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!