21:25 / 24.04.2018.

Autor: V.M./HRT

Festival sv. Marka: 20 godina čarolije muziciranja

-

-

Foto: - / -

Već puna dva desetljeća u Zagrebu, travanj i svibanj posebni su mjeseci za klasičnu glazbu. Tako će biti i ovoga proljeća kada će se, okupiti vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu na jubilarnom izdanju festivala, koje počinje večeras.
Već puna dva desetljeća u Zagrebu, travanj i svibanj posebni su mjeseci za klasičnu glazbu. Tako će biti i ovoga proljeća kada će se, okupiti vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu na jubilarnom izdanju festivala.

Program počinje večeras u 18 sati u crkvi sv. Marka nastupom Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača i uz Pavla Mašića na orguljama, a festival će trajati sve do 6. svibnja – uz slobodan ulaz na sve koncerte.

F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms, J. S. Bach, Z. Kodály, P. Dešpalj, R. Wagner, W. A. Mozart, G. F. Händel, B. Papandopulo, D. Šostakovič, G. Puccini te L. van Beethoven samo neki od skladatelja čija će se djela izvoditi na ovogodišnjem festivalu, najavljuju organizatori manifestacije.

Ideja o osnivanju samog festivala javila se još u rujnu 1998. godine. Dugi niz godina Festival sv. Marka nudi raznovrstan i bogat program u čijem stvaranju iz godine u godinu sudjeluju domaći i inozemni umjetnici i ansambli, ističu organizatori.

Osnovna nit vodilja samog festivala je muziciranje najboljih izvođača u koncertnim i crkvenim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada, napominju organizatori koji žele oživjeti i približiti publici glazbu koja prije svega nadahnjuje i spaja ljude te promiče povijesne lokacije koje odišu baštinom, a čija akustika ostavlja bez daha.

Ove godine šesti će se put dodijeliti nagrada za najviši umjetnički doprinos festivalu, koja nosi ime utemeljitelja i dugogodišnjeg ravnatelja festivala Nevena Valenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!