23:37 / 06.09.2020.

Autor: Hina/Mirna Farkaš/Vijesti iz kulture/HRT

Festival svjetske književnosti i Amira na Sunčanoj strani Prisavlja

-

-

Foto: - / -

Večeras je svečano Festival svjetske književnosti, na prisavskoj pozornici uživo koncert je održala i kraljica sevdaha - Amira Medunjanin.
Ljubav prema knjigama, čitanju i pisanju jača je i od ove pandemije bolesti COVID-19. Večeras je svečano otvoren festival zbog kojega svakog rujna Zagreb postaje svjetsko središte literature - Festival svjetske književnosti. A na prisavskoj pozornici uživo koncert je održala i kraljica sevdaha - Amira Medunjanin.

Sa svojim suradnicima Antom Gelom na gitari i Zvonimirom Šestakom na kontrabasu, te našim Simfoničarima pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, Amira je predstavit će nam izbor iz svojega dosadašnjeg opusa.

Koncet možete pogledati na našoj platformi HRTi.

Gostovanjem istaknutih književnika iz Izraela, BiH te Hrvatske na livadi pokraj zgrade Hrvatske radio televizije (HRT), otvoren 8. Festival svjetske književnosti, na kojemu do 12. rujna sudjeluje 60-ak autora iz 12 zemalja.Ove godine, kako je u uvodnom obraćanju rekao glumac Ozren Grabarić, festival koji organizira nakladnik Fraktura održava se u iznimnim okolnostima epidemije koronavirusa, u prilagođenom formatu, pa će tako dio festivalskih programa, kao i svečano otvaranje, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom biti prenošen na Trećem programu HRT-a, dok će se dio programa odvijati uživo online putem Frakturinih web platformi i u suradnji s 24sata.

Prvi gost izraelski pisac Etgar Keret

Prvi gost prve festivalske večeri bio je jedan od najboljih svjetskih kratkopričaša, izraelski pisac Etgar Keret, koji je posebno za tu priliku unatoč okolnostima osobno doputovao iz Izraela u Zagreb. U razgovoru s urednicom i novinarkom Karolinom Lisak Vidović, Keret je govorio o svojem promišljanju o pandemiji Covida-19, koja ga, kako je rekao, "tjera na propitivanje prioriteta" pa je tako i njegov dolazak u Zagreb dokaz koliko mu je važan Festival svjetske književnosti.

Na izazove koje donosi organiziranje književnog festivala u neizvjesnim pandemijskim okolnostima u kratkom razgovoru s piscem i urednikom Andrijom Škarom osvrnuli su se programski direktor FSK-a, glavni urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević i Roman Simić (Festival europske kratke priče, FEKP).

Složili su se kako je pandemija otvorila neke nove horizonte u kreativnosti "industrije iskustva" kojom se bave književni festivali. Tako, dok su neke stvari postale teško dohvatljive, neke su druge pak "postale dohvatljivije", budući da tehnologija omogućuje sudjelovanje u festivalu i nekih autora koji su inače teško dostupni za gostovanje u Hrvatskoj. Ocijenili su kako je pandemija pokazala da je knjiga još uvijek itekako i živa i važna, te poručili da će napraviti sve kako bi sva uložena energija i entuzijazam na što bolji način doprli do publike.

U programu 8. FSK-a sudjelovat će do 12. rujna 60-ak autora iz 12 zemalja, od kojih će neki na festivalu gostovati uživo pred kamerama a neki iz svojih domova ili tv studija. U povodu svečanog otvorenja hrvatskoj su se čitateljskoj publici u nedjelju video-razglednicama sa svojim promišljanjima o pandemiji obratili neki od najvažnijih svjetskih pisaca, španjolski književnik Javier Cercas, Izraelac David Grossman, te talijanska spisateljica Francesca Melandri.

Kratko gostovanje uživo u programu inicijalnog dana Festivala imali su i bosanskohercegovački književnik Semezdin Mehmedinović, kojemu je Fraktura upravo objavila zbirku autobiografskih zapisa "Ovo vrijeme sada" (2020.), te polonistica Đurđica Čilić, čija je zbirka pripovijesti, sjećanja i zapisa "Fafarikul" nedavno objavljena u izdanju Disputa.

Program se nastavlja u ponedjeljak, kada će Etgar Keret u 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu u kućici Barcaffea potpisivati knjige i družiti se s čitateljima, nakon čega će u 18 sati na tribini 'Razotkrivanje' u Knjižari Fraktura s autorom o njegovoj novoj na hrvatski prevedenoj knjizi "Kvar na rubu galaksije" (Fraktura, Laila Šprajc) razgovarati Roman Simić.

Slijedi okrugli stol "Europa nedovršena unija" (Knjižara Fraktura i live online, 20 sati) s Vladimirom Arsenijevićem, Borisom Budenom i Ivanom Sajko, nakon čega će se održati i tribina "Poezija u gradu" (HRT, HTV3), u kojoj će sudjelovati pjesnici Alen Brlek, Ana Brnardić, Branko Čegec, Denis Ćosić, Monika Herceg, Kruno Lokotar, Marija Skočibušić i Andriana Škunca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!