Festival tolerancije otvoren minutom šutnje

09.04.2018.

10:24

Autor: V.M./M.V./HRT

default error photo
70-ak filmova o 2. svjetskom ratu i holokaustu, ali i mnogim današnjim globalnim i društvenim problemima donosi 12. Festivalu tolerancije, koji je sinoć otvoren minutom šutnje protiv okupljanja neonacista u Zagrebu.
Gotovo 70 filmova o 2. svjetskom ratu i holokaustu, ali i mnogobrojnim današnjim globalnim i društvenim problemima donosi 12. Festivalu tolerancije, koji je sinoć otvoren minutom šutnje protiv jučerašnjeg okupljanja neonacista u Zagrebu.

Danas na središnjem trgu u glavnog gradu Hrvatske ekstremni desničari treću godinu zaredom, a ove godine uz odobrenje i zaštitu policije održali su svoje postrojavanje,  poručio je voditelj svečanosti otvorenja,  glumac Enis Bešlagić.

Festival je otvorila ratna drama Iznimka fiktivna špijunska romansa nizozemskoga kralja Vilima II., a filmski je program biran s ciljem većeg uvažavanja različitih i drugačijih u današnjem društvu.

Nakon dobrih filmova i tema koje su društveno važne imamo i diskusije o toleranciji gdje ćemo pričati o našim iskustvima, viđenjima i nadama,  kaže direktorica festivala Nataša Popović.

Dio programa su i proslavljeni fotografski portreti svih rasa brazilske umjetnice Angelice Dass, koji su izloženi među ostalim na Trgu bana Josipa Jelačića, Glavnom kolodvoru i Trgu Petra Preradovića. Uvjerena sam da je raznolikost najvrednija karakteristika ljudske vrste. To moramo slaviti i na tome izgraditi bolji svijet,  istaknula je fotografkinja Angelica Dass.

Filmom Bukanabe rising u Kinoteci će se predstaviti osnivačica organizacije Cultures of Resistance Network koja promovira globalnu solidarnost. Okruženi smo negativnošću. Ljudi se nakon gledanja toliko bijede, rata i krvi jednostavno isključe. Zato mislim da se do ljudskih srca lakše dolazi pozitivnim pričama putem ljepote umjetnosti - poput glazbe, plesa i poezije,  napominje redateljica i aktivistica Iara Lee.

Ove se godine poklopilo da većina filmova govori o univerzalnoj temi izbjeglica, a posebno je zanimljivo gostovanje prvoga direktora Centra Simona Wiesenthala, Efraima Zuroffa koji će predstaviti knjigu Operacija Posljednja prilika - Potjera za nacističkim zločincima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!