17:15 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Filip Fak novi ravnatelj Opere riječkoga HNK

Filip Fak

Filip Fak

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Na sjednici Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci imenovan je pijanist i skladatelj Filip Fak za ravnatelja Opere. Time je kompletiran ravnateljski tim riječkoga HNK u sljedeće četiri godine.

Kazališno vijeće potvrdilo je Filipa Faka za ravnatelja na prijedlog intendanta Marina Blaževića. Uz njega, u ravnateljskom timu su ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnateljica Baleta Maša Kolar i ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo. Uz poslovnu ravnateljicu Martinu Radelju, najuži krug suradnika intendanta Marina Blaževića čine i Alan Vukelić koji će upravljati Tehnikom, te upraviteljica Promidžbe, marketinga i prodaje Ana Miljanović, doznaje se iz HNK.


Filip Fak rođen je 1983. godine u Rijeci. Profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.


Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu na Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Studij klavira završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršava se na Scholi Cantorum u Parizu čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.


Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. 


Koautor je komorne verzije Bizetove opere Carmen, na kojoj je radio u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.


Dugogodišnji je honorarni član ansambla Cantus i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, s kojim je ostvario, između ostalog i uspješnu koncertnu turneju u NR Kini.


Od nagrada koje je osvojio ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, te posebna nagrada EPTA-e, dok je za uspjehe tijekom studija primio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.


Među organizacijskim i rukovodećim aktivnostima koje je dosad obavljao je funkcija umjetničkog voditelja koncertnog ciklusa Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, dužnost zamjenika pročelnika na katedri Muzičke akademije za klavir, čembalo i orgulje, član je Vijeća akademije te više povjerenstava i radnih skupina pri Akademiji i strukovnim udrugama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!