20:05 / 22.10.2020.

Autor: HRT/Hina

FIlm "Dopunska nastava" kandidat za Oscara

-

-

Foto: - / -

Film "Dopunska nastava", u režiji Ivana Gorana Viteza, satirični triler o talačkoj krizi u jednoj osnovnoj školi, hrvatski je kandidat za američku filmsku nagradu Oscar.
Film "Dopunska nastava", u režiji Ivana Gorana Viteza, satirični triler o talačkoj krizi u jednoj osnovnoj školi, hrvatski je kandidat za američku filmsku nagradu Oscar, objavljeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Vitez
, čiji je film izabran u drugom krugu glasovanja komisije Društva, kaže da ga je jako razveselila i zatekla ta vijest, jer joj se nije nadao. Njegov je film već bio prikazan u Americi, na festivalima u Chicagu i Palm Springsu.

- Publika je odlično reagirala jer je njima to bliska tema, puška u školi im je skoro svakodnevica. Trebali smo ići i u Minneapolis, no to je otkazano zbog lockdowna, kaže Vitez. Nada se da će uspjeti lobirati za film unatoč nepovoljnim okolnostima zbog pandemije. Još se ne zna hoće li se i kako moći organizirati projekcije za članove Akademije. Vitez ističe da je glavni problem natjerati glasače da pogledaju film, jer su oni "zatrpani" filmovima. 

Radnja "Dopunske nastave" prati tek rastavljenog oca koji, bijesan jer ne može s kćeri proslaviti njezin deveti rođendan, upada u školu s poklonom, tortom i puškom. Situacija izazove nemir na svim razinama - aktualni gradonačelnik vidi talačku krizu kao priliku za bodove uoči lokalnih izbora, a kako je u razredu i sin mladog policajca, stvari poprimaju nove razmjere.

Film kroz priču o talačkoj krizi progovara i o stavu političkih elita, a i hrvatskog društva u cjelini prema hrvatskom školstvu, a u njemu glume Milivoj Beader, Marko Cindrić, Anita Matić Delić, Željko Königsknech, Filip Eldan, Zlatko Burić, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Janko Popović Volarić, Marina Kostelac, Zlatan Zuhrić Zuhra. U ulozi školaraca debitiraju Frida Jakšić i Franko Pavičić. Direktor fotografije je Lutvo Mekić, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Snježana Gorup, scenograf Mario Ivezić, montažerka Ivana Rogić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!