Film "H-8..." Nikole Tanhofera prikazuje se u Veneciji

16.03.2022.

15:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Filmski fetsival u Veneciji

Filmski fetsival u Veneciji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Film "H-8..." Nikole Tanhofera prikazat će se 17. ožujka, u kinu Cinema Rossin u Veneciji, u okviru programa restauriranih klasičnih filmova Venice Classics 2021. koji se zbog pandemije nije održao u svom redovnom terminu u rujnu.

Predstavit će ga Dunja Jelenković, profesorica na Sveučilištu Ca 'Foscari u Veneciji, nakon čega slijedi sesija pitanja i odgovora s publikom, najavio je Hrvatski audiovizualni centar, uz pomoć kojega je film 2020. restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva.

To je prvi hrvatski naslov uvršten u prestižni program Venice Classics te Classici fuori Mostra, koji donosi 14 filmskih klasika do 26. svibnja svakog četvrtka.

Film je utemeljen je na stvarnom događaju, prometnoj nesreći u kojoj je vozač automobila skrivio sudar između autobusa i kamiona te pobjegao s mjesta nesreće. O tome se puno pisalo u jugoslavenskim medijima, a svjedoci su zapamtili samo prve dvije oznake registarske tablice automobila: H-8. Automobil i njegov vlasnik nisu nikada pronađeni.

Scenaristi su Tomislav Butorac i Zvonimir Berković, snimatelj je Slavko Zalar, a montažer Radojka Ivančević. Iz filma se pamte uloge Mije Oremović, Borisa Buzančića, Vanje Dracha, Marije Kohn, Pere Kvrgića, Mire Nikolić i Antuna Vrdoljaka.

Restauracija je izvedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!