Film 'Haljina za finale' na festivalu u Annecyju

16.03.2023.

16:29

Autor: HRT/Hina/D.M.

Haljina za finale

Haljina za finale

Foto: ilustracija / HAVC

Kratkometražni animirani film "Haljina za finale" Martine Meštrović imat će međunarodnu premijeru na 46. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, a u programima festivala prikazat će se još tri hrvatska naslova, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Film "Haljina za finale" bit će prikazan u službenom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova.

Riječ je o intimističkom filmu, inspiriranom autoričinom bakom koja je svoju vjenčanicu obojila u crno i htjela je biti pokopana u njoj. U liku bake, objašnjava Martina Meštrović, utkane su žene koje su svojim životima utjecale na njezin.

U povodu uvrštenja filma u konkurenciju festivala u Annecyju, Martina Meštrović rekla je da je "međunarodna premijera na najstarijem i najuglednijem svjetskom festivalu animacije u Annecyju, svakako san svakog autora".

- Ove godine na festival bilo je prijavljeno čak 3250 filmova pa izražavam veliko zadovoljstvo i zahvalnost selekcijskoj komisiji koja je prepoznala umjetničku vrijednost filma, dodala je autorica koja je za film napisala scenarij, režirala ga, radila dizajn i kompoziting te sudjelovala i u izradi scenografije i rekvizita kao i u samoj animaciji.

Direktor fotografije je Jasenko Rasol, montažu i dizajn zvuka potpisuje Iva Kraljević, a miks zvuka Hrvoje Nikšić. Osim Meštrović, na animaciji su radili i Marko Meštrović i Ivana Bošnjak, a na scenografiji i izradi rekvizita Nenad Laktašić i Suzana Andrlon Radojković.

Izvršne producentice su Mia Bučević, Sara Jakupec i Marijana Veljović, a producent je Igor Grubić. Film je nastao pod okriljem Kreativnog sindikata, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio.

Ostali filmovi u konkurenciji


U konkurenciju kratkometražnih filmova uvršteni su i hrvatsko-estonski animirani film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortene Tšinakova te film "11" autora i producenta Vuka Jevremovića koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Animafestu na kojem je i osvojio nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji. 

Osim toga, u sklopu novog natjecateljskog programa kratkometražnih filmova Perspectives prikazuje se i film "Sjeti se kako sam jahala bijelog konja" Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda

Festival u Annecyju održat će se od 11. do 17. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!