Film "Ljetne noći" Ohada Milsteina u nedjelju otvara ZagrebDox

31.03.2022.

14:02

Autor: HRT/Hina

Direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski

Direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Filmom "Ljetne noći" Ohada Milsteina 3. travnja, u kinu Kaptol Boutique Cinema otvara se 18. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. To je jedan od 20 filmova međunarodne konkurencije koji se natječu za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat, koju će dobiti i jedan od njih sedamnaest u regionalnoj konkurenciji.

Međunarodnim žirijem predsjeda redateljica Katarina Zrinka Matijević, kojoj je posvećena i Autorska večer, a odluku o najboljem filmu donijet će s Mihailom Gorobčukom i Daliborom Matanićem.

Uz Olgu Lucovnicovu, dobitnicom Velikog pečata za film "Moj ujak Tudor", u regionalnm žiriju su direktor Al Jazeera Mreže u Sarajevu Edhem Fočo te Sari Volanen, urednica na finskom TV kanalu Yle.

U žiriju za Mali pečat, nagradu autoru do 35 godina, su slovenski redatelj Rok Biček, te hrvatski autori Damir Markovina i Milan Trenc.

Film koji najbolje promiče ljudska prava dobit će nagradu Movies That Matter, o kojoj odlučuju redatelji Janko Baljak i Srđan Kovačević te filmska kritičarka Carmen Gray.

Irina Cilik koja je tu nagradu prošle godine primila za film "Zemlja je plava poput naranče", trebala je biti dio žirija, no zbog rata u rodnoj Ukrajini nije mogla doći i bit će počasna članica.

Zamjenik urednika časopisa L'Avant Scene Cinéma Pierre-Simon Gutman, slovenska filmska kritičarka Petra Meterc i hrvatski filmski kritičar Marko Njegić, dodijelit će nagradu FIPRESCI najboljem iz regionalne konkurencije.

O filmovima u programu Teen Dox odlučivat će učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, a publika svojim glasovima dodjeljuje Zaba Nagradu publike, koja iznosi 10 tisuća kuna.

Dobitnik nagrade Mojoj generaciji direktora ZagrebDoxa Nenada Puhovskog je talijanski redateljski velikan Marco Bellocchio, čiji će novi film "Marx može čekati" biti prikazan u programu Majstori doxa.

Tijekom osam dana prikazuje se 86 filmova, među kojima premijere imaju Goran Dević (Hrvatskog narodnog preporoda), David Lušičić (Mlungu Bijeli kralj), Vedrana Pribačić (Veće od traume), Davor Sanvincenti (Mjesta koja ćemo disati) i Ante Zlatko Stolica (Babajanja).

Bit će tu i niz inozemnih gostiju, a srpski redatelj Baljak gostuje i kao autor filma o Želimiru Žilnik koji će pak biti gost kao protagonist tog rada, kao autor retrospektive i mentor na ZagrebDox Pro-u, program koji donosi teme od od fenomena TikToka do putopisnog dokumentarca. Na ZagrebDoxu će se obilježiti i 25. godina produkcijske kuće Factum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!