Film "Murina" nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji

24.03.2022.

16:28

Autor: HRT/Hina/J.L.

Projekcija u Dubrovniku

Projekcija u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Debitantski dugometražni film Antonete Alamat Kusijanović, višestruko nagrađena "Murina", proglašen je najboljim filmom natjecateljskog programa 'Balkan Competition' 26. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji koji se održava do kraja ožujka.

Žiri je nagradu hrvatskom filmu dodijelio za neosporne umjetničke kvalitete filma, za uzbudljivu napetost u kojoj drži gledatelja od prvog kadra do finala, iznimno precizan filmski jezik i impresivne glumačke inkarnacije.

"Za mnoge suptilne metafore koje su tako dobro isprepletene u priči i za izvrstan rad s kamerom koja nam na napet, ali vrlo iskren, istinit i lijepo poetičan način otkriva ocean", istaknuo je u obrazloženju.

Osim "Murine", koja je do sada osvojila 30-ak nagrada i bila na 65 svjetskih festivala, u glavnom gradu Bugarske prikazalo se i šest manjinskih hrvatskih koprodukcija, izvijestio je HAVC.

S pet naslova mladih filmaša hrvatska kinematografija bila je zastupljena i kroz poseban program hrvatskih kratkih filmova - Short Selection Zagreb, nastalog u suradnji sa Zagreb Film Festivalom.

Dvadeset šesti međunarodni filmski festival u Sofiji ove je godine predstavio ukupno 165 filmova iz 56 zemalja te ugostio preko 70 međunarodnih gostiju iz 19 zemalja. 

Međunarodni filmski festival u Sofiji, najveći u Bugarskoj, održava se od 10. do 31. ožujka. To je jedini bugarski filmski festival priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!