Film "Tvornice radnicima" osvojio Grand Prix na DokuFestu

16.08.2022.

12:34

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića "Tvornice radnicima" osvojio je Grand Prix na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu.


Žiri je jednoglasno odabrao dokumentarac koji otkriva složenu i univerzalnu dinamiku mikrokozmosa u kojem je ljudska solidarnost dovedena u pitanje brutalnim društvenim silama, koristeći osjetljiv pristup i preciznu promatračku kameru, ističe se u obrazloženju nagrade Balkan Dox.

U središtu su radnici koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore za opstanak. Prateći situaciju iznutra, redatelj se fokusira na dilemu današnjeg radništva o tome može li ideja 'tvornice radnicama' opstati ili je to još jedan utopijski san.

Svjetsku premijeru film je imao u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta. Dosad je osvojio, među ostalim, nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu.

Nagrađen je i kao najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu CROSSING EUROPE u Linzu te dobitnik Oktavijana za najbolji dugometražni dokumentarni film 2022.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!