Filmaši iz garaže imaju novi film

22.06.2022.

20:12

Autor: Josip Gavranović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Filmaši iz garaže

Filmaši iz garaže

Foto: Dnevnik / HRT

Prije tri godine u zagrebačkoj garaži nastao je jedan od najuspješnijih novih hrvatskih SF filmova. Mala ekipa snimila je kratkometražni film u kojem su tradicionalnim tehnikama iz 80-ih stvorili svijet iz kultnog "Blade Runnera". Film je dobio brojne nagrade, a ekipa već radi na novom projektu.

Svijetom izgrađenim od maketa, tehnikama svjetla i kamere stvorena je filmska čarolija kakve dugo nije bilo u modernim filmovima. "Slice of Life" trijumf je volje snimljen u garaži, a na krilima uspjeha Luka i Dino snimaju novi film. Godina je 1969. i NASA priprema svemirsku misiju Apolo 11. Spomendom u Kumrovcu idealno se uklopio u atmosferu.  

- Film se zapravo bavi "frajerom" koji radi u NASA-i. On je najniža razina zaposlenika i nitko ga ne doživljava. Dolazi do ideje da napravi prvu mrežicu za pišanje koja ide u pisoare. I to je njegov veliki izum naspram naravno Apolo cijele te misije, pojasnio je autor Dino Julius.

Jedina osoba koja u tome vidi potencijal je Neil Armstrong i time ovaj satirični film još jednom odskače od vremena i svega što radi hrvatska kinematografija.

- Mi smo djeca Hollywooda. Odrasli smo na legendarnim filmovima 80-ih, 90-ih godina i nekako nam je to najbliže našoj estetici i tome što bi mi htjeli raditi, istaknuo je autor filma Luka Hrgović.

Oslanjaju se na tehnike koje su prije 40-ak godina dominirale žanrom znanstvene fantastike. Film je crno bijeli i sniman je u formatu 4:3. 

- Zahtjevno je s neke tehničke strane, izvedbene strane, ali nekako preživiš. Vjerojatno nakon snimanja imaš osjećaj da više ne želiš snimati film jer je stvarno grozno, rekao je Julius.

- Baš zbog toga što koristimo vizuale koji stvarno pariraju nekim ozbiljnim svjetskim filmovima. Moguće je to napraviti doslovno u vlastitoj radinosti u garaži, rekao je Hrgović.

A uza sve to važno je, napominju, dijeliti istu viziju.  

- Baš smo zaključili da je to jednako kao naći ženu. Stvarno na toj razini mora biti, ali hvala Bogu, Dino i ja imamo 98% vremena potpuno istu ideju. Onih dva posto debatiramo, i jedan izgubi uvijek, naglasio je Hrgović.

"Splashback" je sniman na engleskom jeziku, no Luka i Dino čekaju dan kad će snimiti, kažu, i domaći film na hrvatskom. Nadaju se i novom uspjehu, barem jednakom kao s prvim filmom koji im je donio više od 20 međunarodnih priznanja.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!