Radovi Igora Grubića u Rimu i Napulju

28.05.2021.

10:32

Autor: Hina/V.M.

Igor Grubić

Igor Grubić

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Serija autorskih filmova hrvatskog umjetnika Igora Grubića predstavlja se do 30. svibnja u MAXXI-ju, Nacionalnom muzeju umjetnosti 21. stoljeća u Rimu, u sklopu izložbe pod nazivom "Bigger than Myself. Heroic voices from ex-Yugoslavia", a njegova izložba "Another Green World" otvara se u subotu, 29. svibnja, u Napulju.

Novija povijest prostora bivše Jugoslavije prikazana je kroz četiri Grubićeva filma odabrana za program, "East Side Story" (2008.), "Spomenik" (2015.), "Anđeli garavog lica" (2006.) te "Kako se kalio čelik" (2018.).


Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je da svaki od tih filmova iz različitih perspektiva i tehnika (found footage, dokumentarni, animacija) približava neke od najvažnijih događaja iz razdoblja tranzicije na ovim prostorima, od reakcija i nasilja na održavanje Gay Pridea u Beogradu 2001. i Zagrebu 2002., ispričanih u "East Side Storyju", do uništenja nekih impozantnih antifašističkih spomenika u 90-ima u filmu "Spomenik".

Prikazuje i štrajk rudara Kolubare u filmu "Anđeli garavog lica" koji je, među ostalim, doveo do pada Miloševića, kao i osobnu priču bivšeg radnika čeličane koji sinu ostavlja uspomenu na ono što je bio, u animiranom filmu "Kako se kalio čelik".


Kustosica izložbe "Bigger than Myself. Heroic voices from ex-Yugoslavia", te video programa u okviru izložbe je Zdenka Badovinac.


Grubićeva izložba "Another Green World" u Napulju


Grubića izložba "Another Green World" otvara se u subotu, 29. svibnja, u Napulju, u vrtu Villa Comunale, jednom od impozantnijih napuljskih prostora na otvorenom.


Postavlja se u organizaciji Fondacije Morra i u suradnji s Asocijacijom Premio GreenCare, a kurira ju povjesničarka umjetnosti Adriana Rispoli.


Grubić će se na taj dan predstaviti s pedesetak mikro intervencija u interakciji s arhitekturom, neoklasicističkim i modernim skulpturama, kao i povijesnim kontekstom samog lokaliteta, te performansom posvećenom Danteu Alighieriju.


- Villa Comunale pretvara se u monumentalnu pozornicu za iskazivanje potreba koje su postale posebno očite tijekom protekle godine: ona za povratkom prirodi, suživotu, solidarnosti, kolektivnoj i individualnoj odgovornosti. Takve nas potrebe prisiljavaju da živimo svjesno i hrabro, nepokolebljivi u uvjerenju da smo revolucija upravo mi, ističe se u najavi Kreativnog sindikata.


Izložbu u okvira programa Svibanj spomenika 2021. ujedno podržava i promovira Grad Napulj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!