Filmovi u utrci za europske Oscare u Dokukinu KIC

09.12.2021.

12:45

Autor: HRT/Hina/J.L.

Filmovi u utrci za europske Oscare u Dokukinu KIC

Filmovi u utrci za europske Oscare u Dokukinu KIC

Foto: Fer Gregory / SHUTTERSTOCK

Zagrebačko Dokukino KIC, uoči dodjele 34. Europskih filmskih nagrada, od 9. do 12. prosinca prikazuje četiri filma nominirana i prednominirana za ovogodišnje "europske Oscare" u kategoriji najboljeg dokumentarca.


Ta će ostvarenja ove godine odvesti gledatelje u Gruziju, Palestinu i Rusiju, najavljeno je iz Dokukina gdje je program otvoren 8. prosinca masterclass-predavanjem Marije Speth, čiji je film "Gospodin Bachmann i njegov razred" na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda i nagradu publike.

U petak, 10. prosinca prikazat će se dokumentarac gruzijske redateljice Salomé Jashi "Kroćenje vrta", o sudbini iznimno starih stabala u mjestima duž gruzijske obale koja jedan gruzijski moćnik otkupljuje, iskapa i odnosi u svoj privatni vrt, uz stravičan utjecaj po okolna područja i lokalno stanovništvo.

Dan kasnije predstavlja se novo ostvarenje čuvenog izraelskog filmaša Avija Mograbija, poznatog po dokumentarnim filmovima koji tematiziraju izraelsko-palestinski sukob.

Film "Prve 54 godine - Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" daje detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, a "strukturirano kao (sokratski) ironično predavanje o načinima okupacije zemlje, uz naslage opore i crnohumorne satire".

Posljednji film u programu djelo je poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog, "Gorbačov. Raj", intimni dokumentarac o mislima i svakodnevici čovjeka čiji je mandat obilježio raspad SSSR-a.

"S jedne strane ostaje poznat po tome što je potaknuo revitalizaciju tržišta i slobodu govora u Sovjetskom Savezu, ali za njegovih godina na vrhu došlo je i do černobilske nuklearne eksplozije, koja se dugo zataškavala, te nasilnih gušenja mnogih prosvjeda. Danas je pred nama tek usamljeni starac u predgrađu Moskve", napominje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!