18:20 / 02.03.2018.

Autor: V.M./Hina

Filmski festival Tišina molim! u Dubrovniku i Cavtatu

-

-

Foto: - / -

Treći izdanje festivala Tišina molim! održat će se od 4. do 10. ožujka u Dubrovniku i Cavtatu, a kako ističu organizatori, festival istražuje te informira i educira javnost o ulozi grada Dubrovnika u filmskoj povijesti i kulturi.
Treći izdanje festivala Tišina molim! održat će se od 4. do 10. ožujka u Dubrovniku i Cavtatu, a kako ističu organizatori, festival istražuje te informira i educira javnost o ulozi grada Dubrovnika u filmskoj povijesti i kulturi.

Festival će otvoriti projekcija filma Jednog dana jedni skalini iz 1975. godine, u kojem se raspravlja o važnosti sjedenja na skalinima u Dubrovniku i okupljanju mladih ispred crkve sv. Vlaha. U dokumentarcu ćemo vidjeti goste koji govore o tadašnjem trendu koji se nastavio do danas,  istaknuo je jedan od osnivača festivala Tomislav Tepšić, a suosnivač manifestacije Miran Dilberović dodao je da današnje ljude muče isti problemi kao one iz filma 1975. godine.

Ravnatelj Kinematografa Dubrovnik Nikša Konsuo istaknuo je da osnivači festivala znaju prepoznati što znači sto godina snimanja filma u Dubrovniku. Kako je to bilo bitno prije sto godina, tako je bitno i danas, kad je Dubrovnik postao veliki filmski set za najnovije filmske naslove,  istaknuo je Konsuo te za rujan najavio premijeru filma Robin Hood, koji se u Dubrovniku snimao u veljači i ožujku 2017.

Na festivalu će se moći vidjeti i premijera televizijske serije Knightfall, koja je također snimana u Dubrovniku, prvi zvučni film sniman u Hrvatskoj i Dubrovniku 1932. godine Princ iz Arkadije, a Servantes iz Malog Mista iz 1982. godine prikazat će se na mjestu snimanja u Cavtatu.

Program festivala završava projekcijama talijanske akcijske komedije Tri fantastična superčovjeka iz 1967. te istočnonjemačke komedije iz svijeta mode Ne sa mnom, gospođo iz 1968. godine.

U popratnom programu festivala, u sklopu Pučkog kina, u Cavtatu će se kušati riblje delicije i vino uz koncert benda OPG, za Dan žena poznate dubrovačke filmske djelatnice razgovarat će o svojim iskustvima, a festival će koncertom zatvoriti glazbeni Kuzma i Shaka Zulu.

Filmski festival Tišina molim! održava se u organizaciji kulturne udruge Aster i suorganizaciji Kinematografa Dubrovnik, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!