16:21 / 02.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

Filmski festival u Veneciji održava se usprkos pandemiji

Foto: Manuel Silvestri/REUTERS

Foto: Manuel Silvestri/REUTERS

Foto: - / REUTERS

I dok su novinari šetali svježe postavljenim crvenim tepihom, radnici su obavljali zadnje pripreme za početak festivala, svi pod maskama.
Venecijanski filmski festival krenuo je pod strogim epidemiološkim mjerama, a na tom prvom većem filmskom festivalu od početka pandemije koronavirusa će se za Zlatnog lava boriti 18 filmova.

Danas je na filmu otvaranja, "Lacciju talijanskog režisera Danielea Luchettija, dvorana bila poluprazna, a gledateljima je prije ulaska mjerila temperatura.
Uoči početka tog slavnog festivala, postavljeni su deseci znakova upozorenja koji su pokazatelj neuobičajenog ovogodišnjeg izdanja.

"Anti-covid-19 pravila ponašanja, stoji na svjetlom, vertikalnom znaku. "Nosite masku. Držite sigurnu udaljenost, perite ruke.

I dok su novinari šetali svježe postavljenim crvenim tepihom, radnici su obavljali zadnje pripreme za početak festivala, svi pod maskama.

- Ove godine su u Veneciji zamijenili festival s karnevalom. Mi smo na maskiranom balu, našalio se talijanski novinar.

Jedina iznimka bio je direktor festivala Alberto Barbera dok je bez maske razgovarao s medijima o važnosti ovogodišnjeg festivala.

- Uzbuđen sam i malo se brinem, priznao je Barbera koji je u svibnju donio riskantnu odluku da se "La Mostra ipak održi, iako je većina svjetskih festivala otkazana, uključujući i francuski rivalski festival u Cannesu.

- Osjećamo odgovornost jer smo prvi. Znamo da će Venecija biti svojevrsni ispit za ostale, kazao je uoči 77. izdanja filmske smotre.

Proteklih mjeseci je u svijetu zaustavljena većina filmskih produkcija, a kinodvorane su ostale zatvorene.

Manje zvijezda, manje raskoši

Očekuje se da će na festival ove godine stići oko šest tisuća ljudi, otprilike upola manje nego što ih stiže inače, danak graničnim restrikcijama diljem svijeta.

U Veneciju ne stiže većina predstavnika Hollywooda, pa će australska glumica i predsjendica žirija Cate Blanchett biti najveća zvijezda.

- To je izdanje bez zvijezda jer je Hollywood u karanteni, rekao je Barbera.

- Hoće li biti manje glamura? Da. Hoće li biti manje zvijezda? Zasigurno.

- No bit će i mnogo dobrih filmova, 65 iz 50 raznih država, što je znak bogatstva i raznovrsnosti suvremene kinematografije, dodao je.

Ove godine se za Zlatnog lava bori 18 filmova. Ako festival prođe sigurno, bit će to pokazatelj da bi se ljubitelji filmova mogli vratiti u kina.

- Umorni smo od gledanja filmova putem streaminga, zaključio je Barbera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!