15:00 / 16.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Filmski tjedan u Vinkovcima od 18. do 22. kolovoza

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U večeri otvorenja na programu je kratki Posljednji bunar redatelja Filipa Filkovića, distopijski film koji je osvojio više od 30 festivalskih nagrada.
Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca priprema Filmski tjedan, koji će od 18. do 22. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima povezati programe 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma.

U večeri otvorenja na programu je kratki Posljednji bunar redatelja Filipa Filkovića, distopijski film koji je osvojio više od 30 festivalskih nagrada.

Isti dan prikazuje se i dokumentarni film Wernera Herzoga Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta, u kojemu autor prikazuje virtualni svijet od njegovih početaka do krajnjih dosega i kroz niz provokativnih razgovora otkriva kako je svijet interneta promijenio funkcioniranje stvarnog svijeta.

U srijedu, 19. kolovoza, program počinje kratkim predavanjem s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, već tradicionalnim predstavljanjem ovogodišnjih rezultata i najavom arheoloških radova u drugom dijelu godine.

Nakon toga, održat će se filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi Morana Zibar, te će se prikazati dokumentarac Dalibora Platenika Čovjek i drvo o Vladimiru Dimiću Jodi, rodom iz Vinkovaca, koji je prije više od 30 godina počeo anonimno saditi stabla po gradskim zelenim površinama i do sada ih je posadio više od 450.

Nagradu za životno djelo Festival DORF ove godine dodjeljuje Želimiru Babogredcu, glazbeniku, menadžeru i producentu s uspješnom diskografskom karijerom,  te velikim kolekcionarom vinila i Beatles memorabilije.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora posljednja dva desetljeća. Njegov je rad najpoznatiji po brojnim plakatima (više od 100), omotima albuma i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!