Finale Drive in kulture u Zagrebu

24.05.2022.

09:46

Autor: Hina/A.P.C.

Drive in kultura završava gdje je i počela

Drive in kultura završava gdje je i počela

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Ovogodišnja Drive in kultura zatvara se 27. i 28. svibnja u Zagrebu, na parkiralištu Hale V Tehničkog muzeja, gdje je ta manifestacija i počela prije dvije godine, kao prvo javno kulturno okupljanje usred pandemije.

Zagrebački finale


Najveći hrvatski drive-in filmski festival, koji organizira produkcijska kuća Sabmarine, u svojem trećem i dosad najopsežnijem izdanju obuhvatio je četiri vikenda i četiri grada, a u Zagreb stiže nakon Siska, Pule i Osijeka.


Za zagrebački finale kroz dvije večeri, u petak za odrasle i u subotu za djecu, pripremljeni su, najavljuje organizator, neodoljiv filmski i show program, pokloni iznenađenja i najbolja zabava tog vikenda u gradu.


Program otvara jedan od najzabavnijih domaćih filmova snimljenih proteklih godina, kratkometražni "Mikrokazeta najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića i Ivane Pipal.


Ta nekonvencionalna romantična priča, nastala kao spoj igranog i animiranog filma, govori o glavnom liku Zokiju i njegovoj istrazi o podrijetlu jedne mikrokazete, a smještena je na otočko smetlište.


- Posebnost i uspješnost ovog filmskog eksperimenta prepoznali su i žiriji i publike filmskih festivala, na kojima je "Mikrokazeta" osvojila nekoliko značajnih nagrada, ističe se u najavi.


Nakon toga slijedi dugometražni film, najnovije ostvarenje proslavljenog norveškog redatelja Joachima Triera, "Najgora osoba na svijetu".


Žanrovski se identificirajući kao dramedija, ta crnohumorna filmska priča prati slatko-gorku životnu svakodnevicu dvadesetogodišnje Julije čiji život u suvremenom Oslu obilježava potraga za ljubavlju i smislom.


Film je u The Guardianu proglašen instant-klasikom, nalazi se na većini popisa najboljih filmova u prethodnoj godini, a o njegovoj kvaliteti svjedoče i nagrada Cannesa Renati Reinsve za najbolju glumicu te nominacija za Oscara u kategorijama najboljeg stranog filma i originalnog scenarija. 


Druga večer  - program za djecu 


Druga večer pod nazivom Kids Edition donosi dugometražni animirani film "Neparožderi", neobičnu priču o nevidljivim stvorenjima odgovornima za nestajanje čarapa, ispričanu kroz avanture malenog Hihića.Nastao je u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Galine Miklínove, s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom Žlaburom, Žarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima.


Show program Drive in kulture vodit će mladi glumci, Filip Lugarić, diplomant zagrebačke Akademije dramske umjetnosti i dugogodišnji član Istarskog narodnog kazališta te Josipa Anković, dobitnica nagrade na Festivalu glumca za vlastiti autorski projekt "Fešta" u Teatru Exit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!