Financiranje javnih potreba u kulturi uređuje se jednim zakonom

27.04.2022.

13:17

Autor: Hina/HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Foto: HTV / HRT

ako bi se unaprijedilo, pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi, Vlada je u srijedu sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se spaja tri zakona.


- U njemu se, naime, spaja Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi - sve zakoni koji su doneseni u razdoblju od dvadeset i više godina i bilo ih je nužno, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, prilagoditi suvremenim potrebama.


- Stvorit će se jedan sustav koji će unaprijediti, pojednostaviti, a mislimo i učinkovitije urediti cijelo područje financiranja, ocijenila je.


- Na zakonu se radilo intenzivno prije pandemije koronavirusa, dodala je, ali se s obzirom na to da je sektor kulture bio jedan od najpogođenijih u pandemiji, zastalo s njegovim donošenjem dok ne prođe neposredna kriza.


Novim se zakonom uređuje obuhvat i definicija javnih potreba u kulturi, usklađuje se postupak dodjele sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi i postupak donošenja odluka o financiranju na razini države i na razini jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS), a uređuju i druge mogućnosti financiranja javnih potreba u kulturi.


- Omogućit će se i višegodišnje financiranje, što je jako važno za sektor kulture i za neku sigurnost, stabilnost, mogućnost planiranja, istaknula je ministrica.


Novim se zakonom uređuje i postupak dodjele nekretnina u vlasništvu države i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, fizičkim i pravnim osobama koje djeluju u području kulture za potrebe kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.


- S ubrzanim razvojem komercijalnih aktivnosti, posebno trgovine i turizma, posebno iz središta gradova sve se češće istiskuju prostri u kojima se može obavljati kulturna djelatnost, pa zakonom stvaramo novi okvir kojim će i država i JLS moći dodijeliti prostore za potrebe kulture pod nekim povoljnijim režimima, rekla je Obuljen Koržinek.


Predloženim se zakonom jasnije uređuje i rad kulturnih vijeća, posebno definiranje pitanja sukoba interesa na koje su, kako je naglasila ministrica, svi osjetljivi.


Uređuje se i obveza izuzimanja članova vijeća iz raspravljanja i odlučivanja, kao i sankcioniranje u slučaju nepridržavanja navedenih odredbi.


- Smatramo da će predloženi zakon zaista bolje urediti sve aspekte financiranja i obavljanja javnih potreba u kulturi", ocijenila je Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!