Predstavljene fotografije Beatlesa koje je snimio McCartney

30.03.2023.

08:41

Autor: Hina/HRT/A.S.

Beatlesi

Beatlesi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Umjetnička galerija u Velikoj Britaniji je objavila dosad neviđene fotografije koje je snimio Paul McCartney, prije velike izložbe kasnije ove godine na kojoj će pokazati kako je uhvatio beatlemaniju kroz vlastiti objektiv.

Nacionalna galerija portreta predstavila je pet fotografija iz arhive od više od 250 slika koje je McCartney snimio između studenog 1963. i veljače 1964. godine, a koje će se naći na izložbi krajem lipnja.

Među njima su crno-bijeli autoportreti snimljeni u ogledalu u Parizu, John Lennon također u glavnom gradu Francuske, George Harrison sa sunčanim naočalama u Miami Beachu i Ringo Starr u Londonu.

Izložba pod nazivom "Fotografije Paula McCartneyja 1963.-'64.: Oči oluje", trajat će tri mjeseca od 28. lipnja kako bi se obilježilo ponovno otvaranje poznate londonske galerije nakon tri godine renoviranja.

Kustosi su izvukli više od 250 fotografija iz McCartneyjeve osobne arhive, snimljenih njegovim fotoaparatom Pentaxom dok je takozvana famozna četvorka postajala slavna.

Izložba vraća posebne osjećaje

McCartney je njihovu izložbu nazvao "poniznom, ali i zapanjujućom".

- Gledajući ove fotografije sada, desetljećima nakon što su snimljene, mislim da postoji neka vrsta nevinosti u njima, rekao je u izjavi koju je objavila galerija.

- Sada vraćaju toliko priča, bujicu posebnih sjećanja, što je jedan od mnogih razloga zašto ih sve volim i znam da će uvijek raspaljivati moju maštu, dodao je. 

McCartney se 2020. obratio galeriji u želji da postavi izložbu nakon što je pronašao fotografije za koje je mislio da su izgubljene.


Pokazuje ključnu evoluciju benda

Na njima je zabilježeno ključno razdoblje u evoluciji benda, počevši s portretima snimljenim iza pozornice u Liverpoolu i kulminirajući njihovim nastupom u američkoj tv-emisiji The Ed Sullivan Showu u New Yorku pred milijunskom publikom.

Ravnatelj Nacionalne galerije portreta Nicholas Cullinan rekao je da će izložba ljudima dati dojam kako je beatlemanija izgledala i kako su je osjećala četiri para očiju koji su je živjeli i svjedočili joj iz prve ruke.

- McCartneyjeve intimne fotografije imaju više zajedničkog s obiteljskim albumom, bilježeći ljude uhvaćene u trenucima opuštanja i smijeha, dodao je.

Popratna knjiga fotografija i promišljanja bit će objavljena 13. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!