13:34 / 20.02.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Fotografski svjetovi Maje Strgar Kurečić u – staklenoj zdjeli

-

-

Foto: - / -

U Galeriji ULUPUH otvorena je izložba apstraktnih fotografija Maje Strgar Kurečić. Riječ je o višestruko nagrađivanoj seriji ‘Drugi svjetovi’.
U Galeriji ULUPUH otvorena je izložba apstraktnih fotografija Maje Strgar Kurečić. Riječ je o višestruko nagrađivanoj seriji ‘Drugi svjetovi’.

Apstraktna fotografija Maje Strgar Kurečić govori više slikarskim nego fotografskim jezikom, ali upravo je njezino podrijetlo - eksperiment u kuhinjskoj zdjeli - i činjenica da jest riječ o fotografiji - njezin najintrigantniji dio.

- Najveći je užitak stvaranje motiva koje onda samo zabilježim fotoaparatom, u mediju fotografije. U jednoj staklenoj kuhinjskoj zdjeli zajedno spajam različite tekućine. Bitno je jako osvjetljenje, pod kojim kutom svjetla će taj oblik tekućine poprimiti, recimo, nekakve sferne oblike, kugle i kako će ta interakcija tekućina izgledati, pojašnjava Maja Strgar Kurečić.

Rezultat tih interakcija, uhvaćen u pravom trenutku, na vizualnoj je razini zapanjujući, posebno jer postprodukcije fotografija – nema: Nema uopće Photoshopa, znači praktički se slika iz 'raw' formata prebacuje u nekakav normalni format za ispis i bez ikakve obrade, ističe autorica.

Maja Strgar Kurečić za seriju fotografija 'Drugi svjetovi / Other Worlds' osvojila je prvo mjesto u kategoriji Apstraktne fotografije na međunarodnom natječaju 'Minimalist Photography Awards 2019', a autorica titulu Apstraktne fotografkinje godine.

- Ona nije prepisala stvarnost, ona je napravila svoju stvarnost. Ona je kreirala jednu novu stvarnost, onaj, što kažemo, virtual reality, što je danas važno ne samo u suvremenoj fotografiji, nego suvremenoj umjetnosti uopće, komentira kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout.

Hoće li u nadrealnim fotografijama Maje Strgar Kurečić prepoznati neki makrokozmos, mikrokozmos ili nešto treće - ostaje na unutarnjem svemiru promatrača koji izložbu mogu pogledati do 2. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!