10:43 / 08.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Francuska šalje malu sestru Kipa slobode u SAD

Francuska šalje malu sestru Kipa slobode u SAD

Francuska šalje malu sestru Kipa slobode u SAD

Foto: Noemie Olive / REUTERS

Brončana replika Kipa slobode, visoka oko 3 metra, bit će otpremljena u glavni grad SAD-a Washington i postavljena u vrt rezidencije francuskog veleposlanika.

Putovanje je počelo u ponedjeljak. Kip je bio smješten ispred Muzeja za umjetnost i obrt u Parizu. Gradonačelnik pariškog okruga Ariel Weil zaželio je kipu sigurno putovanje i na Twitteru napisao "obnovljeni znak prijateljstva" sa SAD-om.

Izvorni Kip slobode u njujorškoj je luci na otoku Ellisu i smatra se simbolom slobode. Francuski kipar Frederic Bartholdi izradio je žensku skulpturu, a unutrašnjost sa željeznom konstrukcijom oblikovala je tvrtka inženjera Gustava Eiffela, koji je nekoliko godina kasnije u Parizu sagradio svjetski poznati toranj.

Francuska je kip dala SAD-u 1876. godine za stotu obljetnicu neovisnosti od Britanije. Postoje i druge mini verzije poznatog kipa u Parizu, na primjer na Ile aux Cygnes ili Otoku labuda, usred rijeke Seine. Mala sestra sada će biti izložena na otoku Ellis u povodu proslave Dana neovisnosti SAD-a 4. srpnja. Nakon toga slijedi nastavak puta u Washington.

Repliku Kipa slobode prvo će otpremiti kamionom do lučkog grada Le Havrea na ušću Seine, a zatim će odatle brodom prijeći u SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!