22:35 / 14.08.2021.

Autor: P.F./HRT

Franjevački muzej u Kreševu

Franjevački muzej u Kreševu

Franjevački muzej u Kreševu

Foto: Dnevnik / HRT

U Kreševu u Bosni i Hercegovini, uz financijsku potporu hrvatske Vlade vrijednu najmanje milijun eura, otvoren je Franjevački muzej pri samostanu Svete Katarine. 

Eksponati u samostanskom muzeju svjedoče o tisućljetnoj povijesti Hrvata na tom području. Svjedoče i o njihovu identitetu koji se sustavno, tijekom stoljeća, izgrađuje i uz pomoć Katoličke crkve.

Na otvorenju je, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, bio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Presretan sam da ovdje možemo vidjeti Muzej kao jednu riznicu čuvara identiteta i siguran sam da će biti poticaja hrvatske vlade. Hrvatska ne samo da ima ustavnu obvezu nego je i zemlja koja štiti interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini da će podržavati i druge projekte, rekao je Grlić Radman.

- Hrvatska vlada kontinuirano pomaže i njihove donacije su nam dosta pomogle da ubrzamo, istaknuo je fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu.

- Mislim da ovo može biti dobra spona između onoga prošlog vremena i onoga što je naša budućnost. Zato mi je drago da smo danas ohrabrili našeg gvardijana, ali i našeg načelnika ovdje, naglasio je Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!