'Gajba i tić', najpopularnija izložba u Istri

12.01.2018.

13:44

Autor: DJH/M.Š.

-

-

Foto: - / -

Izložba 'Gajba i tić - pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre', u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, najpopularnija izložba u Istri 2017., produljena je do kraja veljače.
Izložba 'Gajba i tić - pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre', u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, najpopularnija je izložba u Istri u protekloj godini. O burnom ljubavnom životu istarskih muškaraca i žena svjedoči više od 400 eksponata koji datiraju od prapovijesti do današnjih dana. Zbog velikog interesa publike izložba je produljena do kraja veljače.
Naziv izložbe malo će značiti široj hrvatskoj javnosti, ali će Istrani odmah znati o čemu se radi – gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ i nalazimo ih u tarankama – poznatim istarskim narodnim pjesmama s erotskim sadržajem. Podnaslov objašnjava o kakvoj se izložbi radi. Ono raskrito (vulgarizirano) manifestira se kroz humor i snažnu samoironiju, dok je ljubav i stvarni intimni život skriven (pokriven) kako u simbolici izloženih više od 450 predmeta, tako i u pričama, poslovicama, poeziji, a napose u stvarnom životu. Izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost u Istri od prapovijesti do danas i suprotstavlja suzdržano i sputano onom otvorenom i razigranom u karakteru i mentalitetu Istrana.
Koordinacija muzeja Istre, nastala poticajem Istarske županije, jedinstveni je primjer okupljanja muzeja u stvaranju i produkciji velikih i značajnih izložbi. Zahtjevna i temom intrigantna izložba Gajba i tić  plod je trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja, a uz brojne stručne suradnike, na angažirali su se i Pokrajinski muzej u Kopru, Pomorski muzej u Piranu, Gradski muzeji iz Trsta i Arheološki muzej iz Akvileje. Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Dizajn plakata, vodiča kroz izložbu i ostalog promotivnog materijala potpisuju Mauricio Ferlin i Tina Ivezić.
O izložbi su za Dobro jutro, Hrvatska više govorili Tajana Ujčić, kustosica izložbe i Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!