Galerija Klovićevi dvori obilježava 40 godina izložbenog djelovanja

15.03.2022.

16:38

Autor: V.G./HRT/Hina

Klovićevi dvori

Klovićevi dvori

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Galerija Klovićevi dvori obilježava u utorak 40 godina izložbenog djelovanja tijekom kojih je kroz više od 1500 izložbi domaćoj publici pružila uvid u opuse nekih od najvažnijih umjetnika iz Hrvatske i svijeta. 

Iz Klovićevih dvora podsjećaju da je na današnji dan, 1982. godine, tadašnji Muzejski prostor otvorio je svoja vrata s izložbama Albrechta Dürera, Otona Glihe i Dušana Džamonje.

- Ponosni smo na generacije zaposlenika i suradnika koji su uveličali program Galerije u posljednja četiri desetljeća i organizirali više od 1500 izložbi, poručili su na svom Facebooku.

Dodali su kako nedavno otvorena izložba 'Korijeni i krila' koja prikazuje rad Vlaha Bukovca u Zagrebu, Cavtatu i Beču, već upotpunjuje ovu obljetničku godinu, a najavljuju i niz iznenađenja, dok će se rođendan službeno proslaviti u svibnju.

Od osnutka 1982. godine, Galerija Klovićevi dvori radila je važne iskorake na hrvatskoj likovnoj, ali i kulturnoj sceni.

Galerija Klovićevi dvori smještena je u kompleksu bivšeg isusovačkog samostana čija je gradnja započela u 17. stoljeću, a osamdesetih godina 20. stoljeća samostansko zdanje je preuređeno.

Zagrebačkoj i hrvatskoj publici omogućila je da vide uživo djela Picassa, Van Gogha, Mondriana, Miroa, Vasarelija, Chagalla, Degasa, Moneta, Kandinskoga prva je u Hrvatskoj promovirala strip, karikaturu i ilustraciju te utemeljila i Hrvatski biennale ilustracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!