Gavellin 'Zagreb 2020': burleskni komentar aktualnog trenutka

28.11.2020.

07:58

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/Hina/T.D./V.M./HRT

default error photo
Potres i pandemija u isto vrijeme - zvuči kao ambiciozan scenarij filma katastrofe, no riječ je o našoj stvarnosti, koju su Gavellini autori Filip Šovagović i Dubravko Mihanović postavili u zagrebačkoj Laubi.
Novi projekt kazališta Gavelle 'Zagreb 2020', čija je prva od dvije zasad planirane izvedbe upriličena u petak u Kući za ljude i umjetnost Laubi, šarolika je burleska kojom glumci toga teatra, dislocirani zbog potresa, daju ironičan umjetnički komentar na aktualni trenutak.

Zagrebačko kazalište Gavella od ožujka i potresa je beskućnik, no ne miruje – svoju novu predstavu 'Zagreb 2020' ansambl izvodi u zagrebačkoj Laubi.

Gavelline predstave i probe uglavnom se održavaju preko interneta, pripremaju se koprodukcije, gostuje u kazalištima diljem Hrvatske,a u Zagrebu je ansambl Gavelle odlučilo publici pokazati što su radili ovo ljeto.

Lauba je tako protekli vikend bila premala za sve koji su željeli vidjeti novi projekt - dramski koncert ‘Zagreb 2020’.

Potres i pandemija u isto vrijeme - zvuči kao ambiciozan scenarij filma katastrofe, no riječ je o našoj stvarnosti, koju su autori Filip Šovagović i Dubravko Mihanović postavili u Laubi.

- Bila je tu još i ta poplava, koja je prošla prilično ispod radara, taj potres me stvarno nekako iznenadio. Mislim mi još dugo nećemo skužiti te posljedice, kaže suautor predstave Filip Šovagović.

Izvedbeni događaj 'Zagreb 2020', podnaslovljen kao dramski koncert, kombinira i spaja dramaturgiju rascjepkanosti kratkih rezova s glazbenim dionicama i pjevačkim sekvencama.

- Cijela glazbena ideja je da se na kraju cijele predstave desi finalni zbor koji je miks raznih stilova, pristupa i svega, a kroz predstavu se samo naznačuju citati iz tog zbora i na taj način smo, ja mislim, uspjeli dobiti nekakvu koherentnost - muzički gledano - cijele predstave, napominje suautor glazbe Šimun Matišić.

I u Laubi, bez pozornice, poistovjećujemo se s likovima - predstavnicom suvlasnika koja se trudi obnoviti zgradu, glazbenikom koji svoj stan nikako ne može obnoviti, sestrama koje nemaju u izolaciji što raditi osim marmelade, mladenkom kojoj se snovi o velikom vjenčanju raspadaju kao kula od karata.

- Mladenka, koja pokušava organizirat svadbu u ovim vremenima, izluđena je ograničenjima oko broja ljudi, oko novih mjera, oko svega toga, a jako bi se htjela udati, no vidi da je sve protiv nje i tu su onda situacije u kojima puca, ističe glumica Anja Đurinović Rakočević.

Košmarni snovi pretapaju se u neobičnu stvarnost Zagreba 2020. godine i dramskog kazališta Gavella na privremenom radu u Laubi.

Hina: 'dramski koncert' -  od klaunerije, preko kabareta i drame, do patosa i karikature

Nastao kao niz glumačkih improvizacija, prema konceptu i u režiji Dubravka Mihanovića i Filipa Šovagovića, 'Zagreb 2020' autentični je kreativni odgovor na opću izgubljenost i kaotičnost izazvanu neizvjesnošću i nasumičnošću života u okolnostima pandemije.

- U tom smislu pokazalo se kao pun pogodak njihovo gostovanje u Laubi, čiji je prostor predstavi, koja se ponajprije oslanja na neku vrstu osobnoga komentara, omogućio publici autentično iskustvo kazališta, ukidajući barijeru između pozornice i gledališta, raštrkanog na epidemiološkim distancama u širokome luku oko improviziranog scenskog prostora na kojemu dvadesetak glumaca i glumica i četvorica glazbenika stvaraju svoj vodviljski umjetnički kolaž, ocjenjuje se u osvrtu agencije Hina.

Koncipiran kao 'dramski koncert' u kojemu se monološke dionice i dijaloške scene dvoje ili više izvođača izmjenjuju ili preklapaju s glazbom koju uživo izvode Šimun Matišić, Fadil Abdulov, Filip Šovagović i Fran Krsto Šercar, projekt nazvan 'događanje' 'Zagreb 2020' pred očima gledatelja izrasta u začudnu mješavinu motiva, tema, glumačkih poetika i izvedbenih praksi, u rasponu od klaunerije, preko kabareta, komedije, drame, do patosa, namjernog preglumljavanja, groteske i karikature.

Oslanjajući se na svoja osobna iskustva, problematizirajući svako neke svoje prioritetne teme, brige i emocije, te potom ih provlačeći kroz specifične umjetničke filtere, glumački ansambl Gavelle (u predstavi sudjeluje čak 21 glumac i glumica) 'in situ' gradi šaroliki, izvanredno autoironični teatarski pastiš: jer u osnovi njihova odgovora na egzistencijalne i egzistencijalističke brige aktualne kaotičnosti društva nalazi se, zapravo, tek dobra zabava a u Zagrebu u godini 2020., glumci i autorski tim toga teatra pronašli su brojne mogućnosti za dobro, sočno zafrkavanje na vlastiti račun.

U svoje manje ili više groteskne imitacije stvarnosti, glumci su utkali razne kulturne i društvene reference, pa čak i haku, ritualni ples novozelandskih Maora, dok tematski problematiziraju uobičajene svakodnevnosti naše današnjice: posljedice pooštravanja epidemioloških mjera na život ljudi, potenciranih u okolnostima kao što je primjerice svadba, s ograničenim brojem uzvanika; ili trgovina, u koju može ući samo manji broj klijenata istodobno, ali upozoravaju i na takve ozbiljne probleme kao što su alkoholizam, ovisnosti, te gubitak posla i prihoda, ne zaobilazeći ni pitanje urušenih dimnjaka i razrušenih stanova u Zagrebu.

- Dok se većina glumaca odlučila na doduše korektne, ali neinventivne improvizacijske duele ili pak pragmatične monološke stand-up strukture, izdvaja se nekoliko pažljivo dramski oblikovanih cjelina: klaunerijski briljant Nikole Baćea, koji se u ovoj predstavi pokazuje kao glumac izvanrednog komedijaškog potencijala i širokog izvođačkog raspona, te izvrsni duel u splitskom idiomu Natalije Đorđević i Antonije Stanišić Šperanda, koje s puno duha evociraju dijaloge u stilu Miljenka Smoje, pokazujući zrelo teatarsko umijeće, ocjenjuje se u Hininu osvrtu.

Na tragu svoje prepoznatljive glumačke poetike Ranko Zidarić nasmijava kao rekonvalescent koronavirusa s posljedicom gubitka pamćenja, a tu su i sjajne improvizacijske sličice Hrvoja Klobučara kao glazbenika bez angažmana i gorko-slatke zabrinute buduće mladenke Anje Đurinović Rakočević.

Glume još Bojana Gregorić Vejzović, Andrej Dojkić, Tara Rosandić, Amar Bukvić, Tena Nemet Brankov, Sven Šestak, Mada Peršić, Marko Petrić, Đorđe Kukuljica, Sven Medvešek, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Jelena Miholjević, Siniša Ružić i Anica Kovačević.

Scena je osmišljena u estetici križanca budoira i glazbene pozornice: u kabaretski lepršavim kostimima uz obilje tila, šljokica i krznenih bundica, poneko plišano odijelo izazovne boje i sakoa predimenzioniranih rukava, pažljivo dirigirana rascjepkana nasumičnost 'Zagreba 2020' naprasito se prekida i pretvara u završnu jamming sesiju. Neobična stvarnost kojoj svjedoči Zagreb u 2020. dobila je tako neobičnu, autentično svoju predstavu.

Pogledajte reportažu Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!