"Genijalna prijateljica" premijerno u zagrebačkom HNK-u

30.12.2021.

21:06

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Genijalna prijateljica" premijerno u zagrebačkom HNK-u

"Genijalna prijateljica" premijerno u zagrebačkom HNK-u

Foto: Dnevnik / HRT

U tradicionalnom blagdanskom terminu premijerno se večeras na pozornici zagrebačkog HNK prikazuje dugoočekivana dramatizacija romana "Genijalna prijateljica". Riječ je o velikoj ansambl- predstavi, naime nakon gotovo dvije godine na pozornici se okupilo čak 29 glumaca. 

"Genijalna prijateljica" u zagrebačkom HNK, velika je ansambl-predstava i donosi prvo poglavlje priče o Eleni i Lili, djevojčicama koje nastoje preživjeti u nasilnoj kulturi.

- Ideja je bila da iznesemo cijeli roman, a ne neku posebnu viziju romana, nego naprosto da iznesemo tu priču. Samim time ja sam gledala što je prostor koji možemo teatralizirat, to je u stvari prostor tih velikih događaja u rajonu i podignut u stvari cijeli kolektiv, cijeli taj rajon na razinu trećeg glavnog lika i mislim da smo to uspjeli dobit, rekla je redateljica Marina Pejnović.

Pedesetih godina prošloga stoljeća na ulicama Napulja upoznale su se dvije djevojčice. Jedna blaga i željna priznanja, druga žestoka i nepokolebljiva. Škola im nije dostupna i prepuštene su same sebi.

 - I koliko je važan taj moment škole, to je isto nešto što je naglašeno u našoj predstavi, jednako kao što je važno u životu tih dviju djevojčica osim njihovog međusobnog otkrivanja, prijateljstva, spoznaje drugog, prepoznavanja različitosti, testiranja uopće svih tih mogućih granica koje nas dijele od drugog ili nas spajaju s drugim, kazala je Jadranka Đokić, Lila.

Roman je raskošna freska društva tijekom nekoliko desetljeća, a rukopis Elene Ferrante, književnice kojoj se ne zna pravo ime, zbog stila i poetike ubraja se u vrhunce svjetske literature.

- O svim velikim komadima zapravo, ili dramatiziranim romanima, svi imaju svoje mišljenje, svoju predodžbu kako bi ti likovi trebali izgledati, tko bi to morao igrati, kakvi su njihovi odnosi, naglasila je Iva Mihalić, Elena.

- Jako je teško raditi posao s tom premisom, dodala je.

Ovo iznimno prozno djelo pretočeno u kazališnu predstavu tek drugi put u svijetu, potkraj godine u našoj se najvećoj nacionalnoj kazališnoj kući pokazalo iznimno uzbudljivim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!