13:05 / 18.10.2018.

Autor: V.M./HRT

Geraldine Chaplin stiže na Zagreb film festival

Foto: Hassan Abdelghani

Foto: Hassan Abdelghani

Foto: - / -

Velika glumica i kći slavnog Charlieja Chaplina Geraldine predstavit će romantičnu komediju 'Sidro i nada' kojom će se 18. studenog zatvoriti 16. Zagreb film festival (ZFF).
Velika glumica i kći slavnog Charlieja Chaplina Geraldine predstavit će romantičnu komediju 'Sidro i nada' kojom će se 18. studenog zatvoriti 16. Zagreb film festival (ZFF).

Glumačka ikona španjolskog, američkog i francuskog filma, glumica koja se proslavila ulogama u ostvarenjima Davida Leana, Carlosa Saure i Roberta Altmana, kći slavnog Charlieja, Geraldine Chaplin bit će posebna gošća 16. ZFF-a, koji će se održati od 11. do 18. studenog, najavili su organizatori festivala.

Pripadnica slavne multinacionalne glumačke dinastije Chaplin, prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil, i unuka nobelovca Eugenea O’Neila školovala se za balerinu te se nakon kratkotrajne karijere profesionalne plesačice u Parizu okrenula glumi.

Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u Svjetlima pozornice (1952.) Charlieja Chaplina, no otkrio ju je David Lean namijenivši joj ulogu odane supruge Tonye u Doktoru Živagu (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu,  stoji u najavi gostovanja Geraldine Chaplin.

Nakon uloge u psihološkom trileru Peppermint frappé (1967.) velikoga Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije (Ana među vukovima, 1973., i Zmija u njedrima, 1976.). Godine 2006. Španjolska akademija filmskih umjetnosti i znanosti nagradila ju je Zlatnom medaljom za doprinos španjolskoj kinematografiji,  podsjećaju organizatori ZFF-a.

Među najvažnija glumačka ostvarenja ubrajaju se film mozaične strukture Nashville (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama Doba nevinosti Martina Scorsesea (1993.), Pričaj s njom (2002.) Pedra Almodovara, horor drama Sirotište (2007.) u režiji J. A. Bayone,  stoji u najavi.

U brojnim intervjuima koje je dala povodom snimanja biografije Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem u kojoj je tumačila lik svoje bake Hannah, Geraldine je otkrila da je Charlie Chaplin u ulozi oca bio strog i da u svakodnevnom životu nije bio nimalo sklon humoru, ali da je kao kritičar pratio i podržavao njezin rad.

Na svečanom zatvaranju ZFF-a Geraldinu Chaplin gledat ćemo u gorko-slatkoj romantičnoj komediji o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu Sidro i nada (Anchor and Hope, 2017.) u režiji Carlosa Marquesa-Marceta. Glavnu ulogu Eve, djevojke koja se zajedno s partnericom i njihovim najboljim prijateljem sprema za čari roditeljstva, tumači Oona Chaplin, Geraldinina kći iz braka s čileanskim filmašem Patriciom Castillom, koju ljubitelji Igre prijestolja znaju kao Talisu Maegyr,  objavili su organizatori ZFF-a.

Geraldine Chaplin živi između Miamija, Madrida i švicarskog Corsier-sur-Veveyja, a ove je jeseni provela nekoliko tjedana u Hrvatskoj na setu filma Bosonogi car, satire o Europi čija se radnja odvija na Brijunima. Režiju filma nastalog u belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji potpisuju Peter Brosens i Jessica Woodworth, koje pamtimo po filmovima Khadak, Altiplano i Kralj Belgijanaca, prikazanim na prethodnim izdanjima ZFF-a. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!